VOZAČI, OPREZ: Danas kiša i sneg, kolovozi mokri i klizavi
Foto: AP Jan 2015

Pamet u glavu

VOZAČI, OPREZ: Danas kiša i sneg, kolovozi mokri i klizavi

Društvo -
BEOGRAD - Danas nas očekuje pretežno oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, snegom i susnežicom, što nam donosi mokre i klizave kolovoze na teritoriji čitave zemlje.

Sneg koji je juče padao najviše u zapadnim i jugo-zapadnim krajevima Srbije se zadržao na kolovozima u raskvašenom stanju do pet centimetara, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS). Iz ovog udruženja posebno žele da skrenu pažnju i na maglu, koja u jutarnjim i večernjim satima smanjuje vidljivost i otežava vožnju.

AMSS savetuje vozače da na tim deonicama voze opreznije, kao i da brzinu prilagode uslovima na putu, a jutarnji časovi mogu zbog niskih temperatura i mogućeg stvaranja poledice na putu predstavljati dodatnu opasnost za vozače, tako da bez odgovarajuće zimske opreme ne treba kretati na put.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.Prema poslednjim podacima Uprave granične Policije Republike Srbije, zadržavanje putničkih vozila na našim graničnim prelazima nisu duža od 20 minuta.

Prema informacijama Javnog preduzeća "Putevi Srbije" na deonicama na kojima su započeti radovi, režim saobraćaja je izmenjen i usporen, pa je savet vozačima da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, i da brzinu kretanja vozila prilagode datim uslovima na putu.

Zbog radova na rušenju čeone naplatne rampe koja se nalazi na 10 kilometara od državnog puta IA reda broj 1 (autoputu E/75) u smeru Subotica - granični prelaz Horgoš od 28. 11. 2015. od 08.00 sati pa u narednih 30 dana do 28. 12. 2015. do 16.00 sati, biće preusmeren saobraćaj na suprotnu (levu) stranu autoputa, koja vodi ka Subotici, na kojoj će se saobraćaj odvijati dvosmerno u dužini od oko 2 kilometra. Brzina je na ovom delu autoputa smanjena i ograničena, pa je neophodno strogo poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track