VOZAČI, PAMET U GLAVU: Kolovozi mokri i klizavi
Foto: Nemanja Pančić

Temperatura naglo pala

VOZAČI, PAMET U GLAVU: Kolovozi mokri i klizavi

Društvo -
U jutarnjim satima se očekuje magla koja dodatno smanjuje vidljivost učesnicima u saobraćaju

BEOGRAD - Zbog osetnog pada temperature i kiše u većem delu zemlje kiša, a snega na planinama, Auto moto savez Srbije (AMSS) danas skreće pažnju vozačima da budu oprezni, s obzirom na to da klizavi kolovozi u velikoj meri otežavaju obavljanje saobraćaja i može doći do izazivanja više saobraćajnih nezgoda.

U jutarnjim satima se očekuje magla koja dodatno smanjuje vidljivost učesnicima u saobraćaju, pa AMSS apeluje na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu.

Oni podsećaju vozače da su od 1.11. do 1.04. po novom pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van naseljenog mesta, takođe, je obavezno posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta i auto-putevi gde se preporučuje oprezna vožnja i državni putevi I prioriteta, gde se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Valjeva, Novog Pazara, Užica, Ivanjice, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Novog Pazara, Kruševca, Užica, pa se preporučuje oprezna vožnja.Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Mačve, Novog Pazara, Užica, Ivanjice, gde se, takdoje, preporučuje oprezna vožnja.

U području Vranja, u višim predelima mestimično ima snega jedan do tri centimetra, na kritičnim mestima zbog jakog vetra ima nanosa do jedan metar, učestali su odroni, u svim klisurama, usecima i zasecima, saobraćaj se na putevima u planinskim predelima odvija otežano gde se preporučuje upotreba zimske opreme.U području Niša moguća je pojava sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama i usecima, dok su na području Zaječara mogući povremeni i mestimični odroni, u klisurama, usecima i zasecima, najviše ih ima na putu IB-34 duž Dunava, gde se savetuje oprezna i sporija vožnja.Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini, Tari, Bukulji i Divčibarama su prohodni, ali se proporučuje oprezna vožnja.

U 115 saobraćajnih udesa pet poginulo, 50 povređeno

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 115 saobraćajnih udesa u kojima je poginulo pet, a povređeno 50 osoba.U Beogradu je istovremeno evidentirano 64 saobraćajnih udesa u kojima je 29 osoba povređeno, saopštio je Auto moto savez Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track