VUČIĆ ČESTITAO DAN POBEDE NA SRPSKOM I RUSKOM: Srpski narod bio na strani slobode, ponosim se time
Foto: Printscree/RTS

Dan trijumfa nad fašizmom

VUČIĆ ČESTITAO DAN POBEDE NA SRPSKOM I RUSKOM: Srpski narod bio na strani slobode, ponosim se time

Društvo -

BEOGRAD - Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocenjujući da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

Premijer je, čestitajući Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, rekao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, koji proslavljamo pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i za odbranu elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode.

Vučić je podsetio da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost koja se retko sreće.Pobedila je velika snaga, ogromna hrabrost i odlučnost. Ako opsada Lenjingrada traje 900 dana, i izdržite bez hrane i vode pod najtežim mogućim uslovima, ako posle pada Smoljenska i posle prodora dole u južnom delu preko Minska i beloruske teritorije vi uspevate da se stabilizujete i napravite veličanstvene pobede u Kursku i Staljingradu, ja mislim da to govori da narod svojom odlučnošću i snagom može mnogo toga da uradi, rekao je premijer.

Srbi su, kako je rekao, mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju.

Srbi su i zapadno od Drine i Dunava bili najveća meta i najčešća žrtva pre svega Nezavisne države Hrvatske, ali i svih drugih fašista, podsetio je on.Premijer je rekao da se zbog svega toga danas moramo sećati tih ljudi, ali uvek sa pogledom u budućnost, znajući da je naš osnovni zadatak da sačuvamo slobodu, nezavisnost i suverenitet.

"Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više - to je mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode, rekao je on. Vučić je ocenio da sve ono što doprinosi boljem shvatanju slobode i onome što deca treba da razumeju kao najveću vrednost jeste nešto što treba da baštinimo na poseban način, kao i da je današnji dan pravi primer za to.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track