VUČIĆ U KINI: Posetio industrijski park Sudžou i fabriku autobusa
Foto: Vlada Srbije

Potpisan sporazum o zajedničkom razvoju

VUČIĆ U KINI: Posetio industrijski park Sudžou i fabriku autobusa

Društvo -
SUDŽOU - Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas trodnevnu posetu Kini obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i poseti fabrici autobusa Hajger.
1 / 5 Foto: Vlada Srbije

Sudžou industrijski park osnovan je 26. februara 1994. godine, kada su Kina i Singapur potpisali sporazum o zajedničkom razvoju ove administrativne regije. Ideja za uspostavljanje ove saradnje bila je prenos pozitivnih iskustava ekonomskog razvoja Singapura, pre svega kroz ekspertizu urbanog planiranja i korišćenja softverskih tehnologija.

Administrativni odbor industrijskog parka Sudžou (SIPAC) bio je glavni kineski organ koji regulišše park, uključujući sva administrativna pitanja kao što su regulacija resursa, odobrenja, dozvole, kao i biznis usluge i koordinacija sa srodnim vladinim odeljenjima ili agencijama na različitim nivoima.

Takođe, bio je odgovoran za odobravanje investicionih projekata, planiranje i regulisanje korišćenja zemljišta, razvoj izgradnje, tokove saobraćaja, kao i zaštitu životne sredine.

Čitava regija obuhvata ukupnu površinu od 288 kvadratnih kilometara, od čega oblast kinesko-singapurske saradnje pokriva 80 kvadartnih kilometara sa populacijom lokalnog stanovništva od 1,2 miliona, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijma.

Zajednički Savet, predvođen kineskim potpredsednikom Vlade i zamenikom predsednika Vlade Singapura, sastaje se svake godine kako bi se utvrdile smernice razvoja industrijskog parka.

Najveći investitori prisutni u industrijskom parku su: Filips, Nokia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Carfure, Boš, BASF, Džonson i Džonson. Priliv stranih direktnih investicija je dostigao oko 80 milijardi američkih dolara.

BDP se kreće oko 30 milijardi američkih dolara na godišnjem nivou. Do 2012. u industrijski park ulaganja je imalo više od 86 kompanija sa liste "Fortune 500". Najzastupljeniji sektori su: elektronika, mehaničko-elektronska integracija, farmacija, hemikalije, precizni inženjering i industrija novih materijala.

Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg sprovela je studiju o mogućim sinergijama i potencijalnim poljima saradnje sa Sudžou industrijskim parkom, sa namerom da se iskoriste ogromni potencijali za saradnju.

Tokom popodneva premijer Vučić prisustvovaće Četvrtom samitu ššefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kongresnom centu Taihu u kineskom gradu Sudžou.

(Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja