VUKAŠIN OBRADOVIĆ: Medijska reforma samo pogoršala situaciju
Foto: Fonet

Građani ostaju uskraćeni za informacije

VUKAŠIN OBRADOVIĆ: Medijska reforma samo pogoršala situaciju

Društvo -

"Pogrešnom primenom, ali i nedostatkom političke volje, medijski zakoni su umesto donošenja značajnih promena u medijskoj sferi, pogoršali celokupnu situaciju jer građani i dalje ostaju uskraćeni za informacije od javnog interesa", kazao je Obradović

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da je sprovođenje medijskih zakona donetih 2014. godine, umesto poboljšanja stepena informisanja građana, pogoršalo medijsku situaciju.

On je na okruglom stolu "Utefteriši", održanom u Novom Pazaru, istakao da je medijska reforma zapala u tesnac i da se pretvorila u svoju suprotnost.

"Pogrešnom primenom, ali i nedostatkom političke volje, medijski zakoni su umesto donošenja značajnih promena u medijskoj sferi, pogoršali celokupnu situaciju jer građani i dalje ostaju uskraćeni za informacije od javnog interesa", kazao je Obradović.

On je dodao i da NUNS nije zadovoljan ni načinom na koji je sprovedena privatizacija medija, ni time kako se sprovode konkursi za sufinansiranje medijskih projekata.

"Od buduće vlade tražićemo korenite promene koje će rezultirati poštovanjem medijskih zakona. Verujem da ćemo u razgovoru s njima, ali i lokalnim samoupravama dovesti informisanje na viši stepen, pogotovo na lokalu", istakao je Obradović.

Novinar radija Sto plus Nikola Kočović ocenio je da se medijska situacija u Sandžaku, kao i položaj medijskih radnika, ne razlikuje puno od ostalih gradova u Srbiji.

"Način na koji su privatizovane televizije Novi Pazar, Tutin i Raška, kao i to ko su njihovi vlasnici, kako funkcionišu nakon prodaja veoma su slični scenarijima koji su se dogodili i sa ostalim medijima u Srbiji", rekao je Kočović.

On je dodao da novinare u Novom Pazaru, kao i u ostatku zemlje, muče isti problemi, male i neredovne plate, pritisci lokalnih moćnika i međusobna nesolidarnost.

Okrugli sto "Utefteriši" zajednički su organizovali NUNS i Građanske inicijative sa ciljem da se prikupe iskustva lokalnih medija i predlozi kako bi se trenutno stanje promenilo, a medijska reforma dala rezultate zbog kojih je i rađena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja