VULIN O MIGRANTIMA: Ničije dete se u Srbiji neće smrznuti
Foto: Printscreen Tanjug

Ministar u Kanjiži

VULIN O MIGRANTIMA: Ničije dete se u Srbiji neće smrznuti

Društvo -
Vulin je rekao da Srbija zato očekuje pomoć od EU i međunarodnih organizacija i to mnogo veću nego što su do sada pružali

KANJIŽA - Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da je veoma zabrinut što će 15. septembra Mađarska zatvoriti granicu za migrante i istakao da se Srbija sprema za veći broj migranata na svojoj teritoriji.

"Mi se spremamo za vreme koje dolazi i očekujemo značajno veći pritisak i da će veći broj migranta dolaziti i ostajati u Srbiji. Ipak, ničije dete dok je u Srbiji neće se smrznuti", rekao je Vulin novinarima prilikom obilaska prihvatnog centra u Kanjiži.

On je kazao da uprkos teškoj situaciji nijedan čovek u našoj zemlji neće ostati bez parčeta hleba, medicinske pomoći i bez mogućnosti da se ugreje.

Vulin je rekao da Srbija zato očekuje pomoć od EU i međunarodnih organizacija i to mnogo veću nego što su do sada pružali.

"Mi ovo ne možemo sami da uradimo", poručio je Vulin. On je kazao da će Mađarska 15. septembra primeniti zakon po kojem će migranti koji pređu na teritoriju Mađarske biti sankcionisani do tri godine zatvora.

"Veoma sam zabrinut, ne samo zato što će to sprečiti ove ljude na njihovom putu, već i što će to povećati nivo kriminaliteta i krijumčara koji će migrantima zbog povećanog rizika naplaćivati više. I ko zna do čega će sve to dovesti", rekao je Vulin. Ministar je rekao da će se migranti zbog toga duže zadržavati u našoj zemlji, a naročito na severu Vojvodine i da Srbija na to mora biti spremna.

Vulin ističe da zbog toga kapaciteti moraju da se povećaju, ali i da će vlada nastaviti sa svojom politikom da će se obezbeđivati samo privremeni, a nikako trajni kapaciteti za njihov smeštaj. Prema njegovim rečima, kad se bude povećao broj ljudi koji ne budu mogli da pređu mađarsku granicu, oni će početi da prelaze druge granice jer iskustva pokazuju "da život uvek nađe svoj put".

Vulin je kazao da je, na primer, Bugarska podigla zid prema Turskoj, pa su migranti krenuli u zapadnu Evropu preko Makedonije, koja sad hoće da podigne zid prema Grčkoj, pa će migranti verovatno ići preko Bugarske. "Svaki zid će ljude pomeriti u nekom drugom pravcu. Mi se spremamo za vreme koje dolazi", poručio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track