VULIN OBIŠAO RADOVE: Pored Subotice niče prihvatni centar za migrante
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

kroz Srbiju prošlo 140.000 izbeglica

VULIN OBIŠAO RADOVE: Pored Subotice niče prihvatni centar za migrante

Društvo -
Ovaj privremeni tranzitni centar imaće sve uslove za boravak izbeglica preko zime, prostor za smeštaj porodica, sanitarni čvor i ambulantu

NOVI SAD - Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas u Subotici radove na renoviranju dva objekta koji će biti preuređeni u novi prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog istoka i iz severne Afrike, u blizini stare ciglane, mesta koje je služilo kao okupljalište proteklih meseci.

Ovaj objekat sa 150.000 evra finansira nemačka humnitarna organizacija ASB, u saradnji s lokalnom samoupravom. Kako je rečeno novinarima, očekuje se da će između dva renovirana objekta biti podignut i treći, a ovaj privremeni tranzitni centar imaće sve uslove za boravak izbeglica preko zime, prostor za smeštaj porodica, sanitarni čvor i ambulantu.

Vulin je tokom obilaska rekao da sve dok ne bude zaustavljen rat u državama iz kojih izbeglice dolaze, proces migracija neće prestati, i pozvao Evropsku uniju i ostale zemlje da donesu odluku i jasan stav o tome šta treba da se radi.

"Od toga zavisi šta će se u Srbiji dešav ati tokom predstojeće, ali i narednih zima. Ali ne može se o Srbiji odlučivati bez Srbije, jer kriza koja pogađa svet pogađa i nas", rekao je Vulin.

Na pitanje kako komentariše podizanje novih ograda i zidova na granici Hrvatske sa Mađarskom, on je rekao da je to pitanje zbog kojeg će Srbija morati da se obrati međunarodnim institucijama i sudu.

"Šta bi bilo da je Srbija zatvarala granice i blokirala saobraćaj", upitao je Vulin.

On je prokomentarisao i da je potredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojića rekao da će "Hrvatska biti humanija prema izbeglicama nego Srbija".

"Kroz Srbiju je prošlo i evidentirano 140.000 ljudi, a naši susedi nisu mogli da izađu na kraj sa 9.000. Dizanje ograda je bacanje problema na druge i zatvaranje sebe", rekao je Vulin.

On je dodao da sada Srbija plaća račune za "neorganizovanost i nesposobost hrvatskih vlasti".

Pre posete Subotici, Vulin je obišao i prhvatni centar u Kanjiži, za koji je rekao da u njemu boravi oko 20 izbeglica i nekoliko porodica, te da će taj kamp biti otvoren za novopridošle ljude i u narednom periodu, jer dolazi zima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja