VULIN: Što pre utvrditi reprezentativnost sindikata
Foto: Fonet

Važno uspostaviti socijalni dijalog

VULIN: Što pre utvrditi reprezentativnost sindikata

Društvo -
Mislim da je to dobro, da je to lekovito i da je dobro da se raščisti sindikalna scena i jasno postavi ko zastupa radnike, a ko ih ne zastupa, rekao je Vulin

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će u najkraćem mogućem roku biti sazvana sednica Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata kako bi se, kako je rekao, raščistila sindikalna scena i utvrdilo ko zastupa radnike, a ko ne.

"Mislim da je to dobro, da je to lekovito i da je dobro da se raščisti sindikalna scena i jasno postavi ko zastupa radnike, a ko ih ne zastupa", rekao je Vulin u pauzi sastanka sa predstavnicima Konfederacije slobodnih sindikata.

Ministar Vulin je dodao da svaki radnik koji nije u socijalnom dijalogu je "čovek o kome odlučuju drugi", a o njemu treba da se odlučuje sa njegovom saglasnošću.

Vulin je rekao da je uspostavljanje šireg socijalnog dijaloga jako korisno, a da je Konfederacija slobodnih sindikata posebno važna, jer okuplja mahom članove koji su u javnom sektoru odnosno javnim preduzećima na koje se najviše odnose mere štednje i koji su kako je kazao, stub svake države.

Predsednik Konferderacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je da se zahtevi tog sindikata odnose na uspostavljanje šireg socijalnog dijaloga odnosno da se u njega uključi ta sindikalna organizacija, kao i da se zarade ne smanjuju samo jednoj grupaciji već svim zaposlenima i to ne više od jedan odsto.

Takođe, naveo je da bi u donošenju novih kolektivnih ugovora trebalo da se daju veća prava radnicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track