ZA 4 GODINE DUPLO VIŠE OBOLELIH: Epidemija karcinoma u Pomoravlju
Foto: Shutterstock

Redovno idite na preglede!

ZA 4 GODINE DUPLO VIŠE OBOLELIH: Epidemija karcinoma u Pomoravlju

Društvo -
To povećanje je alarmantno, a dominiraju rak dojke, grlića materice, debelog creva, pluća, precizirao je Miletić

JAGODINA - Direktor Opšte bolnice u Jagodine dr Darko Miletić izjavio je danas da je u Pomoravlju, u odnosu na pre 4 godine, 50 odsto povećan broj onkoloških obolenja - karcinoma.

To povećanje je alarmantno, a dominiraju rak dojke, grlića materice, debelog creva, pluća, precizirao je Miletić u razgovoru sa novinarima.

"Nemam dilemu da je broj obolelih od raka posledica bombardovanja Srbije municijom sa osiramšenim uranijumom, jer karcinoma u Srbiji, u toj meri, pre toga nikada nije bilo", rekao je Miletić.

On je naveo da se povećanje broja obolelih od karcinoma beleži i zbog provođenja preventivnih pregleda koje je država osmislila i efikasnijom dijagnostikom, pa se više otkrivaju nego ranije.

Preventivnim pregledima su obuhvaćeni svi koji imaju rizik od obolevanja, na primer porodična anemneza, dodao je Miletić i napomenuo da bi svi koji imaju više od 50 godina trebali da pregledaju stolicu u slučaku krvarenja, a žene bi svakih 6 meseci trebalo da idu kod ginekologa i bar jednom u dve godine urade Papa Nikolau test.

Nažalost, neke naše žene i po 20 godina ne odu ginekologu, istakao je direktor Opšte bolnice u Jagodine, navodeći kao loš primer i svoju suprugu "koja 12 godina nije bila kod ginekologa, od rođenja naše kćerkice, pa o čemu mi to onda pričamo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track