ZA DELOVANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA: Uskoro formiranje Balkanskih medicinskih snaga
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vojna vežba Proleće 2016

ZA DELOVANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA: Uskoro formiranje Balkanskih medicinskih snaga

Društvo -

BEOGRAD - Postizanje univerzalnog modela postupanja u zemljama regiona u slučaju elementarnih nepogoda cilj je sanitetske pokazne vežbe "Proleće 2016", koja se danas održava u trening centru Vojnomedicinske akademije.

Na vežbi učetsvuju oficiri i podoficiri Vojske Srbije, kao i predstavnici iz BiH, Slovenije, Makedonije, Slovenije, Albanije i Crne Gore.

Komandant vežbe potpukovnik Ivan Kovačević rekao da je prepoznata potreba regionalne saradnje za rešavanje ozbiljnih medicinskih zadataka, te će se, zajedno sa kolegama iz BiH, Albanije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, uz finansijsku pomoć i podršku Norveške i SAD, formirati balkanske medicinske snage, koje će brzim odgovorom delovati u širokom spektru eventualnih kriznih situacija, naročito kada je reč o elementranim npeogodama i zbrinjavanju povređenih i obolelih.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da su zajedničke balkanske medicinske snage veliki korak napred za saradnju u regionu, ukoliko bi bilo vanrednih situacija, ali i da isto tako u budućnosti te snage mogu biti deo veće akcije na međunarodnom frontu.

"Vrlo smo ponosni da smo kosponzori, dali smo više od 800.000 dolara za formiranje medicinske grupe i nadamo se da će naša saradnja ići napred", poručio je Skat.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da su zajedničkim problemima potrebna zajednička rešenja i da je danas video impresivan primer saradnje medicinskih snaga u regionu, koje će delovati u cilju pomaganja pogođenom civilnom stanovništvu.

"Mi u nordijskim zemljama imamo primere takve saradnje koje jako dobro funkcionišu. Saradnja je nešto na čemu se radi, poboljšava se i mi se upravo nadamo da će ova inicijativa doprineti još boljem zajedničkom radu svih zemalja. Isto kao i kod nas na severu Evrope, zemlje koje ovde učestvuju u zajedničkim akcijama dele zajedničku istoriju, govore vrlo slične jezike i to bi trebalo da poboljša i olakša njihovu saradnju", rekao je Bjornstad.

Združenoj medicinskoj pokaznoj vežbi "Proleće 2016", prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Djorđević, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

"Krizna" taktička situacija pokazne vežbe danas je bila pomoć civilnom stanovništvu nakon nepogode - zemljotresa. Vežba će se odvijati na deset radnih tačaka na prostoru VMA i kasarne "Banjica".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track