ZABORAVLJENI SRPSKI GENIJE Jedini trag da je Milutin Milanković živeo u Beogradu je njegov bor
Foto: Profimedija

ZABORAVLJENI SRPSKI GENIJE Jedini trag da je Milutin Milanković živeo u Beogradu je njegov bor

Društvo -
BEOGRAD - Inicijativa da Milutin Milanković dobije muzej u Beogradu naišla je na različite reakcije.

Porodice koje su otkupile kuću u kojoj je nekada živeo ovaj svetski priznati naučnik odbacuju svaku mogućnost da se u njoj napravi muzej. Iz Udruženja "Milutin Milanković" poručuju da porodice nemaju razloga za brigu jer je ta kuća samo jedno od mesta na kojem se može izložiti zaostavština ovog svestranog naučnika.

Šta će biti s kućom? Kao i u čuvenom filmu slikar Jovan Marinković postavlja ovo pitanje. Kuća u kojoj Marinković živi, nekadašnji je dom Milutina Milankovića, nalazi se u naselju Profesorska kolonija. Udruženje je predložilo gradu da se ta kuća otkupi i pretvori u muzej ovog naučnika.

"Mi i dalje ne možemo da verujemo da je opština bez našeg znanja nekome davala dokumentaciju, apsolutno bez našeg znanja, nekome ko želi našu kuću tobože da kupi i da je renovira", kaže Marinković.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kako je dodao, porodica jednostavno kuću neće da proda. Od 1972. godine na ovoj adresi ne živi niko od Milankovićevih potomaka. Vlasnici kuće zato kažu da muzeju tu nije mesto. U Udruženju "Milutin Milanković", ipak, tvrde drugačije.

"Mi smo razmatrali sve mogućnosti i mislimo da je najlogičnije u normalnoj zemlji kuća koju je gradio čovek u kojoj je stvarao, živeo, umro, da to bude njegov muzej. Međutim, mi nismo nadležni da o tome odlučujemo. Mi smo samo o tome dali inicijativu, da se reše odnosi između države i vlasnika toga stana", rekao je Slavko Maksimović predsednik Udruženja "Milutin Milanković".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

A vlasnici optužuju Udruženje da neprestano pribavlja dokumetaciju o kući i sa njom konkuriše za projekat osnivanja muzeja. Iz Udruženja odgovaraju da imaju samo izvod iz katastra i da muzej može biti bilo gde, jer je, kažu, najvažnije da se Milanković konačno "skrasi".

"Međutim, nije bitno da li će to biti njegova kuća, bitno je da se to reši i da se ogromna dokumentacija rasuta po svetu po mestima gde je on radio i živeo po Nemačkoj i Austriji, Hrvatskoj, Srbiji da se skupi na jedno mesto i da bude dostupna i srpskoj i svetskoj javnosti, smatra Maksimović.

Više od tri decenije čuveni naučnik Milutin Milanković je živeo u ovoj kući. Međutim, sadašnji vlasnici kažu da od njegovih stvari ovde ništa nisu zatekli. Jedini trag koji je za sobom ostavio je bor za koji se veruje da ga je zasadio pre više od 100 godina.

I dok traje rasprava o tome da li je kuća najpogodnije mesto za više od 1.000 dokumenata o Milankoviću, možda bi za početak bilo dovoljno da se obnovi makar ploča s koje još samo izbledela slova podsećaju da je ovde nekada živeo jedan od najvećih svetskih naučnika.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track