ZAJEDNIČKI RAD VOJSKE I POLICIJE DAJE REZULTATE: Više od 3.000 migranata sprečeno da pređe granice
Foto: Ministarstvo Odbrane

Izbeglički talas pod kontrolom

ZAJEDNIČKI RAD VOJSKE I POLICIJE DAJE REZULTATE: Više od 3.000 migranata sprečeno da pređe granice

Društvo -

Radom zajedničkih snaga vojske i policije, do sada je otkriveno 3.112 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice od Bugarske i Makedonije a 2.529 od tog broja je odustalo od prelaska kada su uočili zajedničke snage, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

"Ostali su otkriveni po dubini teritorije, najčešće sa krijumčarima, Njih smo u redovnoj proceduri sproveli u prihvatne centre, najčešće do prihvatnog centra u Preševu, uglavnom se radi o muškarcima, ali ima žena i dece, prevoze se u veoma nehumanim i lošim uslovima", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, krijumčarenje migranata postalo je unosan posao u Srbiji, radi se o ciframa od 800 do 1.500 evra za krijumčarenje po osobi, a zajedničke snage vojske i policije na sve moguće načine obezbeđuju državnu granicu i onemogućuju kretanje krijumčarima.

Granica se, kaže Krivokapić, obezbeđuje različitim metodama i taktikama, jedna od njih je i patroliranje zajedničkih timova duž granice, bilo peške, bilo vozilima, kao i zaprečavanje putnih pravaca po dubini teritorije.

"To je dobar način otkrivanja krijumčara u pokušaju prevoženja. Oni koriste sve trase, kao što mi osmatramo njih, otkrivamo i njihove izviđače koji pokušavaju da otkriju nove puteve, međutim i oni prate nas i prinuđeni smo stalno da menjamo taktiku", rekao je Krivokapić.

Kao primer, naveo je da su zajedničke snage pre pet dana u običnom vozilu "mercedes" otkrili 15 migranata i dva krijumčara, a to su, kako je rekao, samo bili izviđači za veću grupu koja se kasnije spremala.

"Posvećeni smo da ih otkrijemo, trudimo se na svaki mogući način da im onemogućimo kretanje i u tome nećemo odustati", rekao je Krivokapić.

Kaže da krijumčari, kada shvate da su otkriveni, različito reaguju i dodaje da je pre tri noći bila dosta rizična situacija, kada su u blizini Niša zaustavljena dva kombija, u kojima je bilo ukupno 49 migranata.

"Kada su nas primetili, ubrzali su, pokusali da pregaze policajce, brzo smo reagovali, jedan krijumčar pobegao, drugi uhvaćen sa grupom od 49 migranata", rekao je Krivokapić.

Naglašava da podaci govore da ipak najviše krijumčara ima iz Srbije, i to su, kako je rekao, uglavnom ljudi iz Beograda i okoline, ali i da je do sada otkriveno i četiri Pakistanca, dva Avganistanca i šest krijumčara iz Bugarske.

"To su organizovane kriminalne grupe više ljudi, do naše pojave na granicama drugačije su bili organizovani, ali od 22. jula, od kako zajednicke snage vojske i policije obezbeđuju granicu, promenili su organizaciju, dovode migrante do granice sa Srbijom, daju im tačna uputstva kuda da pređu, ako naiđu patrolu, vraćaju se u Bugarsku ili Makedoniju", rekao je Krivokapić.

Kaže i da sada ima više pokušaja prelazaka kroz šume, rečna korita, nepristupačne predele, ali i da su zajednički timovi vojske i policije posvećeni tome da ih otkriju, i da se trude na svaki mogući način da im onemoguće kretanje i da u tome neće odustati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track