ZAKON PRED SKUPŠTINOM 21. APRILA: Šansa za veliki broj parova u Srbiji da imaju dete!

Zasedao Odbor za ustavna pitanja

ZAKON PRED SKUPŠTINOM 21. APRILA: Šansa za veliki broj parova u Srbiji da imaju dete!

Društvo -

BEOGRAD - Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je razmatrao predloge zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicine, koji će biti na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije zakazane za 21. april.

Uoči početka sutrašnje sednice parlamenta, članovi odbora su odlučili da su ta dva zakonska predloga u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Inače, usvajanje Predloga zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji daće šansu velikom broju parova u Srbiji da imaju dete. Predviđeno je da bi ubuduće, parovi koji uspešno završe postupak vantalesne oplodnje, neiskorišćene, a zamrznute embrione mogli da poklone onima kojima su potrebni.Zakon naime otvara mogućnosr formiranja banke darovanih embriona, a postupak darivanja je, kako kažu članovi radne grupe koji su učestvovali u izradi zakona, veoma oprezno i detaljno uređen.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Pored toga, poslanicima sutra na novoj sednici treba da razmatraju i Predlog zakona o transfuzijskoj medicine, a jedan od osnovnih razloga za njegovo donošenje je obezbeđivanje adekvatnih količina bezbedne i kvalitetne krvi i komponenata krvi u Srbiji za pacijente.Novim zakonom je definisana uloga svake zdravstvene ustanove koja obavlja pripremu krvi, odnosno obavlja delatnost planiranja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja i distribucije krvi i komponenata krvi i ne uključuje bolničke banke krvi, kao i ulogu bolničkih banka krvi.

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakondavstvo su na današnjoj sednici ocenili da je Predlog za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 82. stav 1. tačka 2) Zakona o državnom premeru i katastru, koji je podnela poslanica SNS Katarina Rakić, u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track