ZALUTAO: Veljo, gde si ti dok se narod smrzava?!
Foto: Zorana Jevtic

Ministar za vanredne situacije ne zna šta znači vanredno

ZALUTAO: Veljo, gde si ti dok se narod smrzava?!

Društvo -
Ilić umesto u Majdanpeku, gradu okovanom ledom i snegom, bez struje i vode, u kojem građani biju bitku da prežive, juče bio u Lučanima i na Umki
1 / 5 Foto: Zorana Jevtic

MAJDANPEK - Više od pedeset sati trajala je agonija stanovnika Majdanpeka, koji od subote predveče do juče kasno po podne nisu imali struju, vodu i grejanje.

Za to vreme padali su ledena kiša i sneg, a temperatura se spuštala do minus pet.

Kao u Sibiru... Stanovnici Majdanpeka juče se uzalud nadali struji i grejanju
Kao u Sibiru... Stanovnici Majdanpeka juče se uzalud nadali struji i grejanju

Dolazak struje napaćeni stanovnici sinoć su euforično proslavili izlaskom na ulice i bacanjem petardi. Međutim, ponovo je nestala oko 22 sata, a kako je javio RTS, do toga je došlo zbog kvara na distributivnoj mreži, zbog čega su ekipe odmah izašle na teren, i do zaključenja ovog broja radile su na otklanjanju havarije.- Inače, dok je više hiljada ljudi prolazilo kroz ledeni pakao, Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, obilazio je neka daleko manje urgentna područja.

U njegovom kabinetu prvo su nam saopštili da je u Lučanima zbog poplave, a onda je stiglo saopštenje da se sastao s predstavnicima udruženja građana Naše udruženje iz Umke, povodom ponovnog aktiviranja klizišta. Ukoliko nije obavešten koliko je kritično u Majdanpeku, mi ćemo ga ponovo informisati ovim tekstom.- Još samo da nas bombarduju, sve ostalo smo već doživeli u ratu. Samo što tada nije bilo hladno - rekao nam je vlasnik prodavnice u glavnoj ulici, dok je u jakni i kapi sedeo za tezgom:- Šta će ti kako se zovem, napiši da sam neznani junak - gorko se šalio, iako mu je posao išao odlično: prodavao je gorionike za plin.

Sveća jedini spas... Dogoreva im strpljenje
Sveća jedini spas... Dogoreva im strpljenje

Ove su spravice protekla dva dana u Majdanpeku vredele zlata, jer je jedino na njima mogla da se sprema hrana. Ako je verovati stručnjacima, ovom gradu u istočnoj Srbiji desilo se nešto što po verovatnoći može da se meri s padom meteorita u centar grada: u isto vreme otkazale su sve tri nezavisne dalekovodne mreže, koje snabdevaju grad i industrijska postrojenja. Posledice su bile ravne padu meteorita: stali su vodovod i toplana, koja greje 5.000 stanovnika u novim višespratnicama. Da nevolja bude veća, za ove gradske solitere arhitekte nisu predvidele dimnjake!- Navučemo kapute i kape pa pod ćebe, čekamo da prođe ova nesreća. Noću bude baš hladno... Na svu muku, niko nije umeo da nam kaže kad će struja doći. Te u toku noći, te narednog dana... Izgubili smo svaku nadu. Izgleda da mukama nema kraja, savladalo nas je beznađe - kaže nam Mirko Kobeu.

Za razliku od Velje, on zna gde je vanredna situacija... Ministar Antić
Za razliku od Velje, on zna gde je vanredna situacija... Ministar Antić

On živi u u centru grada sa suprugom i dva odrasla sina, od kojih je jedan hronično bolestan i zahteva negu.Juče po podne na dalekovodima oko Majdanpeka bilo je više stotina radnika, pristiglih iz cele Srbije.- U svom veku nisam video takvo čudo. Metar leda nahvatao se na vodovima - rekao nam je Jovan Dimić, radnik EDB iz Beograda, koji je sa kolegama na teren izašao u utorak uveče:- Zbog težine leda, koja je premašivala trista kilograma, padali su stubovi.Tri prethodna pokušaja da se vodovi povežu završila su se bezuspešno: radnici bi podigli jedan stub, a padao bi drugi. Tek treba da se vidi kad će stanovnici Majdanpeka konačno odahnuti.

HumanoRUDARI I CRVENI KRST DELE POMOĆOko 10.000 obroka i 6.000 litara vode za piće podelili su aktivisti Crvenog krsta i sindikata rudara Rudnika bakra Majdanpek ugroženim porodicama s evidencije Centra za socijalni rad i građanima. Pomoć je deljena i na ulicama između solitera okovanih ledom.- Evidenciju vodimo na pisaćim mašinama pošto su kompjuteri zbog nestanka struje neupotrebljivi - rekla nam je psiholog Centra za socijalni rad Ljiljana Nikolić.

BrukaU RADNJAMA VODA 200, A SVEĆA 100 DINARAPrema rečima građana Donjeg Milanovca, kod njih je još gora situacija nego u Majdanpeku jer oni nisu dobili pomoć u vidu hrane i vode, a prodavci koriste nevolju da zarade:- Donji Milanovac se nigde ne pominje, a nama je veoma teško. Očajni smo. Na svu muku, prodavci zarađuju na nama, nabili su takve cene da je balonče od pet litara vode 200 dinara, a jedna obična sveća 100 dinara.

Porodilište ispražnjenoPORODILJE ŠALJU U BORAgregat kojim raspolaže opšta bolnica obezbeđuje struju za hitne potrebe - rekao nam je dr Zoran Milošević, direktor bolnice, dodajući da je porodilište ispražnjeno:- Porodilje su upućene kući, a ako budemo imali neki porođaj dok smo bez struje, slaćemo ih u Bor. Ukoliko trudnica ne bude mogla da podnese transport, porođaj ćemo obaviti ovde.I većina ostalih pacijenata upućena je kući. Samo smo u jednoj sobi pod brdima ćebadi zatekli dve žene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track