ZAVRŠEN ŠTRAJK: Upropastili škole, a nisu dobili ništa
Foto: Zorana Jevtić

Gotov najduži protest u istoriji prosvete

ZAVRŠEN ŠTRAJK: Upropastili škole, a nisu dobili ništa

Društvo -
KRAJ Sindikati prihvatili „čvrsta“ obećanja ministra da će potpisati novi kolektivni ugovor i uvesti platne razrede

BEOGRAD - Najduži štrajk u istoriji srpske prosvete napokon je završen, iako je većina zahteva sindikalaca i dalje ostala neispunjena ili je na „dugom štapu“.Ostaje pitanje čemu je onda služilo petomesečno skraćenje časova, pretnje neodržavanjem male mature i neizvesnim završetkom školske godine, ulični protesti i stres kome su bili izloženi i đaci i njihovi roditelji?!Matijević podneo ostavkuUnija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), odlukom Glavnog odbora, prekjuče je izašla iz štrajka nakon „čvrstih usmenih garancija“ ministra prosvete Srđana Verbića da će doneti zakon o platnim razredima, a juče je to isto uradio i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).- Spremamo se da okončamo štrajk, ali tek pošto potpišemo poseban kolektivni ugovor. Ministar Verbić je obećao da će sindikati učestvovati u rešavanju problema racionalizacije, poboljšanja materijalnog položaja, izradi zakona o platnim razredima, kao i u razgovoru sa premijerom. Ukoliko obećanja ne budu ispunjena, u štrajk ćemo stupiti u septembru - kaže Slobodan Brajković, predsednik SPRS.Međutim, zbog činjenice da nijedan zahtev štrajkača suštinski nije ispunjen, predsednik USPRS Dragan Matijević odlučio je da podnese ostavku.- Verujem da jedino štrajk do ispunjena zahteva predstavlja način da se nešto konkretno uradi! Žalim što moje kolege, članovi Glavnog odbora Unije, ne dele moje mišljenje, mada su se tokom svih ovih godina mnogo puta uverili da u ovoj državi nikakvu težinu nemaju ni pisane odluke, a kamoli usmena obećanja - rekao je Matijević.Ispaštaju učeniciZa vreme 158 dana štrajka bilo je svačega: uličnih demonstracija, iznošenja međusobnih teških optužbi i ucena između sindikalaca i ministra, pretnji tužbama, pa čak i polivanja ministra Verbića vodom. Sindikalci su izjavljivali da ministar „sramoti državu“ i „hoće da uništi prosvetu i dovede ih do ivice egzistencije“, dok je Verbić pretio otkazima i tražio da se nastavnicima u štrajku dodatno smanji plata.Svakako su najviše ispaštali đaci, a tek sad im predstoje radne subote, nadoknada gradiva i privatni časovi koji mnogo koštaju. Ipak su odahnuli što je štrajk najzad završen i školska godina više nije pod znakom pitanja.

Tražili smenu ministra, a onda prihvatili njegova obećanja... Srđan Verbić
Tražili smenu ministra, a onda prihvatili njegova obećanja... Srđan Verbić

Srđan VerbićTEŠKO NADOKNADITI PROPUŠTENOSrđan Verbić rekao je da je vrlo teško nadoknaditi nešto što je propušteno pet meseci i da je sada na direktorima škola da naprave plan nadoknade.- Isto ono o čemu smo pričali sa sindikatima u februaru i sada je na stolu. Kao ministar ću se boriti za zahteve prosvetara, ali o povećanju plata odlučuje Vlada. Nadam se da PKU biti potpisan već početkom iduće nedelje - rekao je ministar Verbić.

ČINJENICESindikati su na početku tražili:Izuzimanje od smanjenja plata u javnom sektoruDonošenje zakona o platnim razredimaPravljenje posebnog kolektivnog ugovoraSindikati će možda dobiti:Usmeno obećanje o izradi zakona o platnim razredima i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track