ZAVRŠEN SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SPC: Ovo su najvažnije odluke najvišeg crkvenog tela
Foto: FoNet

Smene i imenovanja

ZAVRŠEN SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SPC: Ovo su najvažnije odluke najvišeg crkvenog tela

Društvo -

SPC navodi da je na Svetom arhijerejskom saboru SPC najvažnija tema bila priprema za učešće na Velikom saboru Pravoslavne crkve u junu na grčkom ostrvu Krit.

Na saboru je raščinjeni jeromonah Maksim isključen iz crkvene zajednice, za episkopa kanadske Eparhije imenovan je episkop istočnoamerički Mitrofan, a episkopa istočnoameričkog dosadašnji episkop australijsko - novozelandski Irinej, navedeno je u saopštenju.

Za novog episkopa australijsko - novozelandskog proglašen je protosinđel Siluan iz manastira Pustinje u valjevskoj Eparhiji.

Episkop niški Jovan je na lični zahtev razrešen dužnosti eparhijskog arhijereja, a na njegovo mesto imenovan je episkop raško - prizrenski Teodosije.

Kako se navodi u saopštenju, Sabor je tim povodom usvojio tekst sa načelnim stavovima o svim ključnim pitanjima, o kojima će se raspravljati na Kritu.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Sabor je odlučio da za rektora Bogoslovije svetog Petra Cetinjskog na Cetinju imenuje protojereja Gojka Perovića, kao i da biblioteka Srpske patrijaršije u Beogradu dobije status matične biblioteke "na celom području SPC".

Na saboru je odlučeno i da se što pre počne sa pripremama za proslavu 800 - godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, zajedno sa nadležnim organima, naučnim i kulturnim institucijama.

Istovremeno, ustanovljen je i Orden svetog kralja Jovana Vladimira, čija će se 1.000 - godišnjica smrti obeležiti ove godine u Baru

Orden će se dodeljivati "ispovednicima vere i stradalnicima za veru", navodi SPC.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Konstatovano je i da su odnosi SPC sa svim pravoslavnim crkvama dobri, osim odnosi sa Rumunskom Patrijaršijom, čiji episkopi i sveštenici godinama vrše upade u jurisdikcije SPC u Istočnoj Srbiji", navodi se u saopštenju.

Ukoliko Rumunska crkva ne prekine sa tim SPC će problem izneti na Velikom saboru Pravoslavne crkve na Kritu i eventualo prekinnuti "liturgijsko i kanonsko opštenje sa Rumunskom crkvom".

SPC je izrazila i očekivanje da će proces restitucije oduzete crkvene imovine biti ubrzan, kako bi se Crkvi vratile matične knjige oduzete 1946. godine.

Arhijerejski sabor SPC zasedao je od 14. do 25. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja