ZBOG VUKAŠINA IZ KLEPACA USTAŠA JE POLUDEO: Samo ti, dete, radi svoj posao
Foto: Wikipedia

Nije hteo da uzvikne Živeo Ante Pavelić

ZBOG VUKAŠINA IZ KLEPACA USTAŠA JE POLUDEO: Samo ti, dete, radi svoj posao

Društvo -
Vukašinu su ponudili život ukoliko vikne Živeo Ante Pavelić, ali je umesto toga usledila čuvena rečenica, posle koje je unet u Imenoslov Srpske pravoslavne crkve

BEOGRAD- Vukašin Mandrapa je starac koga su ubile ustaše u Jasenovcu 1943. godine. Posle nekoliko dana mučenja, ustaša pred koga su ga doveli mu je ponudio život ako uzvikne "Živeo Ante Pavelić", na šta mu je Vukašin mirno odgovorio "Samo ti, dete, radi svoj posao".

Za kaznu, ustaša mu je odrezao uho, i ponovio zahtev, ali Vukašin je opet odgovorio "Samo ti, sinko, radi svoj posao". Ustaša mu je odrezao i drugo uho, potom nos i unakazio lice svaki put sa istim zahtevom, ali Vukašin je uvek ponavljao svoju rečenicu.

U žitiju Svetog mučenika Vukašina spominje se da je ustaša koji ga je ubio ubrzo zatim poludeo. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1998. godine, Vukašin je, kao ispovednik, unet u Imenoslov Srpske pravoslavne crkve.

"Samo ti, dete, radi svoj posao najvažnija je srpska reč. Lako bi bilo utvrditi ne samo kad se prvi put čula u posleratnom javnom životu, već i kako je podizala iz neznanog groba onog koji je izgovorio i postepeno postajala lozinka jednog hrišćanskog naroda i svetinja njegovog jezika. Nesporna je samo ta reč koja je pala na strašnom mestu, u odsudnom času, i dobila kosmičke razmere kao delo jedino moguće unutrašnje slobode. I ma kako se zvao taj koji je to izgovorio, on je postojao, i postojaće dok postoji onaj koji je iz njega progovorio i jezik na kojem je ta reč izgovorena. Sveta je reč,a ne čovek", napisao je Matija Bećković o Vukašinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track