ZBOGOM KOMBIJU: Država ukida ovu vrstu prevoza jer je nebezbedna za putnike?
Foto: AP/Ilustracija

PREDLOG NOVOG ZAKONA O PREVOZU PUTNIKA

ZBOGOM KOMBIJU: Država ukida ovu vrstu prevoza jer je nebezbedna za putnike?

Društvo -

BEOGRAD - Kombi prevoz trebalo bi po novom Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju da bude ukinut od februara jer je nebezbedan, međutim prevoznici upozoravaju da i pored toga neće odustati od posla.

Da li će građani i dalje moći da se prevoze kombijem od svoje kuće do aerodroma u regionu pitanje je na koje ne mogu tačno da odgovore ni u Ministarstvu saobraćaja.

- To nije dozvoljeno ni po sada važećem, kao ni po novom Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju, koji počinje da se primenjuje u februaru iduće godine - kažu u ovom ministarstvu.

Kako kažu, postoji niz razloga zašto je ovaj vid prevoza nebezbedan i neprihvatljiv.

Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija

- Putničko vozilo ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu jer navedena vozila nemaju tahografe, pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja i učesnika. Takođe, evropski propisi koji uređuju vreme rada i odmora vozača i propisi kojima se uređuje pristupanje tržištu međunarodnog linijskog prevoza odnose se na autobuse, a ne na putnička vozila. To je najbolji pokazatelj da ni Evropa ne poznaje ovu kategoriju vozila u međunarodnom prevozu putnika - ističu u Ministarstvu saobraćaja i dodaju da i Interbus sporazum, kome Srbija namerava da pristupi, predviđa mogućnost obavljanja povremenog međunarodnog prevoza samo autobusima.

S druge strane, u jednom od najvećih kombi prevoznika "Tera travela" ističu da će ukidanjem ovog vida prevoza "svi biti na gubitku".

- Naših skoro 60 radnika ostaće bez posla, država bez prihoda od poreza, a građani bez prevoza od kuće do aerodroma. Ipak, tvrdim da kombi prevoz neće se ukinuti i pored zakona već će se samo preseliti u sivu zonu. Zato smo mi i dalje za svaku vrstu dogovora jer i sada poslujemo potpuno transparentno i sa svim mogućim licencama. Spremni smo i da ugradimo tahografe - naglašava Savo Tošić iz ovog prevoznika i dodaje da se građani odlučuju pre za kombi nego za autobus zbog udobnosti i kraće vožnje. Kombi ima 8+1 sedište.

Gde najčešće kombi prevoz iz Srbije saobraća:

- Budimpešta- Temišvar- terme u Sloveniji- more u Grčkoj- Trebinje- more u Crnoj Gori- Beč- skijališta u Austriji

Nema kontole otvaranja vrata

- U vozilima sa 6 i 7 sedišta putnik koji želi da napusti vozilo to ne može da učini bez ometanja ostalih putnika već putnici se pomeraju ili izlaze iz vozila.Takođe, u ovim vozilima nije obezbeđena kontrola otvaranja i zatvaranja vrata od strane vozača, a što je neophodno radi bezbednog ulaska i izlaska putnika - kažu u Ministarstvu saobraćaja.(Blic/M. Tašković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track