ŽENEVA: Patrijarh Irinej sa skupu poglavara pomesnih crkava
Foto: Zorana Jeftić

U delegaciji Amfilohije i Irinej

ŽENEVA: Patrijarh Irinej sa skupu poglavara pomesnih crkava

Društvo -
BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej doputovao je u Ženevu, gde će učestvovati u Sabranju poglavara pomesnih pravoslavnih crkava, koje će u Pravoslavnom centru Vaseljenske patrijaršije u ženevskom predgrađu Šambezi trajati do 28. januara, saopštila je SPC.

U delegaciji SPC su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej. Sabranje je počelo juče popodne prizivom Svetog Duha u Sabornoj crkvi Svetog apostola Pavla, stavropigijalnoj crkvi Vaseljenske patrijaršije.

Na otvaranju je vaseljenski patrijarh Vartolomej, u svojstvu predsedavajućeg, održao pozdravni govor, a posle njega i svi poglavari crkava, među kojima i patrijarh Irinej.

Iz zdravstvenih i drugih opravdanih razloga, zasedanju Sabranja ne prisustvuju patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan Deseti, arhiepiskop atinski i sve Jelade Jeronim i mitropolit poljski Sava, koji su zastupljeni preko svojih visokih predstavnika.

Na Sabranju su zastupljene sve pomesne pravoslavne crkve, a među učesnicima je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track