ZIMSKA SLUŽBA: Nabavljeno 40.000 tona soli, putevi spremni za zimu
Foto: Tanjug Zoran žestić

Početak zimske sezone

ZIMSKA SLUŽBA: Nabavljeno 40.000 tona soli, putevi spremni za zimu

Društvo -
BEOGRAD - Počela je sa radom Zimska služba za održavanje državnih puteva u dužini od oko 15.000 kilometara i već je nabavljeno 40.000 tona soli, izjavio je danas v.d. direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

On je na konferenciji za novinare povodom početka zimske sezone, koja je svake godine u periodu od 15. novembra ove do 31. marta, rekao da će o putnoj mreži brinuti ukuno 26 preduzeća sa kojima "Putevi Srbije" imaju ugovor o održavanju. "Putevi Srbije" će nabaviti još 30.000 tona soli tako da će raspolagati ukupno sa nešto više od 70.000 tona soli.

To javno preduzeće će raspolagati i sa 140.000 tona rizle i kamena za postipanje puteva, a nabavić i 1.500 tona hladne mase za interventno krpljenje asfalta u zimskom periodu. Drobnjak je apelovao na vožače da u zimskom periodu striktno poštuju saobraćajne propise, voze smanjenom brzinom, koriste zimsku opremu kao i da vode računa o drugim učesnicima u saobraćaju.

Pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović je izjavio da će za održavanje državnih puteva tokom zimske sezone biti obezbeđene tri milijarde dinara. Stojanović je pozvao vozače da budu naročito oprezni u tom periodu , kao i da koriste zimsku opremu, s obzirom da je poštovanje saobraćajnih propisa najbolji način za prevenciju nezgoda.

On je dodao da je ove godine bilo više poginulih u saobraćaju i da je jedan od razloga i to što je u našoj zemlji registrovano oko milion vozila više nego u 2014. Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan je, takođe, apelovao vozače da koriste zimske pneumatike, s obzirom da je pravilnikom predviđeno da u periodu od 1. novembra do 1. aprila budu sve četiri zimske gume u slučaju da na kolovozu ima snega, leda ili poledice, kao i da dubina šare na gumi mora da bude najmanje četiri milimetra.

On je upozorio da uprkos lepom vremenu letnje gume gube funkcionalna svojstva već na temepraturi ispod sedam stepeni iznad nule dodajući da su jutarnje temeprature već sada mnogo niže. Belencan je upozorio da je ove godine bilo više poginulih u saobraćaju - do 16. novembra 531 osoba, a u istom periodu 2014. godine 468 osoba. Rukovodilac Zimske službe Zoran Stojisavljević je istakao da su sve pripreme završene na vreme i mašine spremne odmah da reaguju u slučaju snežnih padavina.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović je istakao da se saobraćajne nezgode dešavaju skoro uvek zbog ljudskog faktora odnosno da se veoma retko radi o viškoj sili i nepredviđenim okolnostima. Božović savetuje vozačima da ne putuju po nevremenu tokom zime ukoliko baš ne moraju. "Bolje odustanite u slučaju nevremena nego putovati po svaku cenu, pa posle žaliti", poručio je on. Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Boban Stevanović je rekao da su oni, takođe, spremni da pomognu i intervenišu u slučajevima blokade puteva.

"Putevi Srbije" će voditi računa o nešto manje od 700 kilometara autoputeva, oko 4.100 kilometara puteva prvog reda i oko 10.250 kilometara drugog reda, sa 163 punkta i baze. Održavanje puteva je podeljeno po prioritetima i na putevima prvog prioriteta će se prosipati so, drugog prioriteta rizla, dok će se na putevima trećeg prioriteta samo uklanjati sneg. Takođe, tokom zimske sezone puteve će održavati ukupno 719 vozila i kamiona, 327 mašina i 892 radnika putara kao i 184 tehničara. Posebna pažnja biće posvećana održavanju kritičnih deonica kao što su Bubanj Potok, Tresibaba, Zlatibor, Sjenica, Most Beška, obilaznica oko Beograda i druge. Kako je rečeno na konferenciji, već danas se sneg očekuje u brdskim predelima, a prema dugoročnim prognozama očekuje se da će februar biti veoma hladan i sa padavinama.

Vučić: Do početka 2017. završićemo sve auto-puteve

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija posle 70 godina početkom 2017. godine završiti sve auto-puteve čiju je izgradnju započela i istakao da će to uticati na razvoj ekonomije. Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koji su uslovi potrebni da bi inostrane kompanije investirale u Srbiju, između ostalog rekao da je to razvoj putne i železničke infrastrukture.

"Do početka aprila 2017. godine završićemo sve auto-puteve koje smo započeli. To gradimo decenijama i pričamo o tome 70 godina", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, izgradnja auto-puta Beograd Priština veoma će značjano uticati na razvoj poslovne klime i na rast broja zaposlenih na jugu Srbije. "To će dramatično povećati broj putnika u našoj zemlji i dovešće do rasta ekonomije", rekao je Vučić i istakao da smatra da je Srbija na dobrom putu. Kada je reč o dolasku inostranih investitora, premijer je rekao da je važno imati dobre zakone i poslovni ambijent. "Srbija je poboljšanjem svoje pozicije na duing listi Svetske banke dobrim delom to i ispunila, ali ima još mnogo toga što treba da uradimo", rekao je Vučić.

On je dodao da je potrebno da Srbija nastavi da pomaže inostranim kompanijama koje posluju na srpskom tržistu kako ne bi otišle na drugo mesto, ali i da imamo obučeniju radnu snagu koja će govoriti strane jezike. U tom kontekstu, a povodom današnje posete nemačkoj fabrici "Leoni" kod Niša, Vučić je rekao da je dobio obećanje rukovodstva da će naredne godine biti zaposleno još 1.000 radnika. "Pošto će investicija biti 12 miliona evra, Vlada Srbije će pomoći sa novih šest miliona evra, tako da će pored 1.704 zaposlenih ovde raditi još 1.000 ljudi", rekao je Vučić. Premijer je poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u Nišavski, Pčinjski, Pirotski, Jablanički i Toplički region i da je uveren da će to dramatično spustiti nivo nezaposlenosti. "Cilj nam je da u naredne dve godine nivo nezaposlenosti bude manji od 15 odsto", naveo je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track