ZLATNA MEDALJA: Srbin napravio pametnu kuću sa solarnim panelima!
Foto: Tanjug

Takmičenje Solar Decathlon Europe

ZLATNA MEDALJA: Srbin napravio pametnu kuću sa solarnim panelima!

Društvo -
Arhitekta Zlatković je na tom prestižnom takmičenju bio deo tima "RESSO" od 50 ljudi, koji je u junu i julu osvojio prvo mesto u kategorijama arhitekture i inovativnosti, kao i treće mesto u oblasti urbanizma
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na međunarodnom takmičenju "Solar Decathlon Europe", koje promoviše istraživanja u razvoju energetski efikasnih kuća, u Parizu je ove godine prvi put zlatnu medalju osvojio i jedan Srbin - Dragan Zlatković sa "pametnom" kućom koja je zahvaljujući solarnim panelima energetski nezavisna.

Arhitekta Zlatković je na tom prestižnom takmičenju bio deo tima "RESSO" od 50 ljudi, koji je u junu i julu osvojio prvo mesto u kategorijama arhitekture i inovativnosti, kao i treće mesto u oblasti urbanizma.

"Reč je o kući koja uz pomoć domotike (koncepta pametnih kuća) propušta određenu količinu svetlosti, koja se delom koristi za zagrevanje prostorija prema već definisanim parametrima", rekao je Zlatković.

Zlatković, koji ima 30 godina, školovao se u Beogradu i Italiji i 2013. kao jedini student od 500 kandidata sa fakulteta Arhitekture Univerziteta u Trstu, dobio mogućnost da nastavi studiranje na "Universitat Politecnica de Catalunya (UPC)" u Barseloni.

On je dobio stipendiju EU i Vlade Italije koje su pokrile troškove studiranja i boravka u Barseloni."Jedan od mojih glavnih razloga za izbor nastavka studija u Barseloni je i mogućnost učešća na međunarodnom takmičenju 'Solar Decathlon'.

Kasnije, na takmičenju, mi je potvrđeno da sam do sada jedini učesnik iz Srbije", rekao je Zlatković.

Prema njegovim rečima, cilj ekipe je bio da projektuje i izgradi kuću koja što manje troši prirodne resurse i proizvdi otpadne materije tokom svog trajanja.

On je kazao da je poseban akcenat stavljen na smanjenje potrošnje energije i dobijanje potrebne energije od Sunca.

Pobednička kuća je nastala u okviru projekta RESSO i rađena je u saradnji 50 studenata sa universiteta ETSAV (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès ) i UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) iz Barselone. Zlatković kaže da se ukupno prijavilo 40 timova iz celog sveta - Japana, SAD, Francuske, Tajvana... među kojima je bio i projekat na kojem radio u prethodne dve godine u Barseloni.

"Naš projekat je koštao 330.000 evra. Imali smo skroman budžet za razliku od američkog ili japanskog budžeta, koji su bili vredni po nekoliko miliona evra. Mi smo, ipak, osvojili nagrade zbog novog koncepta življenja", naveo je on.Pobednička kuća ima oko 150 kvadrata, visoka je šest metara i široka 13 metara, energetski je potpuno efikasna i nezavisna od bilo kog sistema.

"Mi smo postavili određeni broj solarnih panela na kući, što omogućava njenu energetsku nezavisnost. Paneli su zagrevali vodu i ta topla voda se ubrizgava u pod i tako se greje objekat", objasnio je Zlatković.Konstrukcija objekta je izgrađena od skele na koju su postavljeni posebno osmišljeni paneli i fasade i na kraju je krov postavljen odozgo u jednom komadu.

"Koriste se solarni paneli, zatim paneli za zagrevanje vode i za zagrevanje objekta iznutra. Postoji ideja, što u Parizu nismo mogli da primenimo, da se koristi i energija termalnih voda, kao i da bi ta energija mogla da se koristi u letnjem periodu za hlađenje objekta.Kuća, takođe, ima duplu fasadu koja služi kao 'akumulator', s obzirom da se koriste paneli od polikarbonata, pa se u zimskom periodu energija koja se skuplja u duploj fasasdi, uz pomoć određenih otvora na na panelu, uz pomoć robotike, ubacuje u kuću za zagrevanje.

U letnjem periodu ta dupla fasada služi kao vrsta izolatora, tako što se akumulirana energija posebnim sistemom izbacuje napolje i tako štiti objekat.

Kuća je specifična i po tome što prostor u njoj može brzo i lako da se menja i prepravlja.Zlatković kaže da takva kuća može da se izgradi i u Srbiji i to uz manje troškove, ali da je nažalost naša zemlja tek na početku 'cele priče' oko energetske efikasnosti objekata i domotike.

On je je rekao da je ponudio saradnju arhitektonskim fakultetima u Beogradu i Nišu kako bi se i u Srbiji formirao univerzitetski tim za učešće na tom takmičenju 2016. godine.

Takmičenje "Solar Decathlon Europe" se održava svake druge godine i obuhvata 10 oblasti, zbog čega se i zove Dekatlon, a ima svoje poreklo u američkom takmicenju "US DOE Solar Decathlon".

Timovi su imali 10 dana da sagrade svoj prototip kuće i pet dana da je razgrade, a takmičenje je organizovano na površini oko 10 hektara u parku "Castello di Versailles" u Parizu, od 16. juna do 19. jula 2014.

Učestvovalo je 600 takmičara, 200 univerzitetskih profesora , 41 univerziteta koji čine 20 timova iz 17 zemalja , sa tri kontinenta.Tokom takmičenja je bilo izgrađeno 20 prototipova kuća, na kojima su takmičari isprobali nove proizvode, tehnologije, materijale i metode u arhitekturi.Zlatković je prvo živeo u Kovinu, zati završio osnovne studije Informatike na Beogradskom univerzitetu, gde je radio dve godine kao asistent profesora i zatim dalje školovanje nastavio u Italiji i Barseloni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track