ZORANA MIHAJLOVIĆ: EU će finansijski podržati projekte Albanije i Srbije
Foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Infrastruktura

ZORANA MIHAJLOVIĆ: EU će finansijski podržati projekte Albanije i Srbije

Društvo -
Najavljujući teme koje će se naći na stolu u razgovorima sa najvišim zvaničnicima Albanije, Mihajlovićeva ističe da će osim poruka o dobroj saradnji i stabilnosti u regionu, u fokusu biti infrastrukturni projekti koji bi trebalo da povežu Srbiju i Albaniju

BEOGRAD - Već tokom ove godine možemo očekivati da Evropska unija finansijski podrži zajedničke infrastrukturne projekte Albanije i Srbije, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, uoči posete premijera Srbije Tirani.

Najavljujući teme koje će se naći na stolu u razgovorima sa najvišim zvaničnicima Albanije, Mihajlovićeva ističe da će osim poruka o dobroj saradnji i stabilnosti u regionu, u fokusu biti infrastrukturni projekti koji bi trebalo da povežu Srbiju i Albaniju.

"Protokol posete koji smo dobili od domaćina predviđa sastanke na najvišem državnom nivou. Srpska delegacija sastaće se sa premijerom, ministrima i sa gradonačelnikom Tirane.

Teme će biti, pre svega, dobra saradnja i stabilnost u regionu", rekla je potpredsednica vlade. Ona je istakla da će se, međutim, razgovarati i o velikim infrastrukturnim projektima, među kojima je izgradnja puta Niš - Priština - Tirana sa ciljem izlaska ovog pravca na luku, izgradnja Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim Plavim koridorom, te rekonstrukcija pruge Beograd - Bar i njeno povezivanje sa albanskim lukama.

Mihajlovićeva napominje da se već ove godine može očekivati da EU odobri sredstva za finansiranje tih projekata.

Ona naglašava da realizacija planiranih infrastrukturnih srpsko-albanskih projekata o kojima će se u Tirani razgovarati nije na dugom štapu i da je postala deo strategije razvoja transevropske saobraćajne mreže koju sprovodi EU.

"To znači da je EU stavila to u svoju mrežu i da će raditi finansijsku studija i razmatrati modele izgradnje. EU na ovome već radi i očekujem konačan odgovor i zaključke tokom ove godine", istakla je Zorana Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track