Zorica Anđelković: Energenata ima dovoljno
Foto: Thinkstock

Republičke robne rezerve

Zorica Anđelković: Energenata ima dovoljno

Društvo -
Republičke robne rezerve su i ranije u svom planu i programu imale energente i imaju naftu i naftne derivate. Na prvom nam je mestu mazut, rekla je v.d. direktora

BEOGRAD - Republičke robne rezerve su uvek pomagale kada dođe grejna sezona i imaju dovoljno energenata, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora Direkcije Republičkih robnih rezervi Zorica Anđelković.

"Republičke robne rezerve su i ranije u svom planu i programu imale energente i imaju naftu i naftne derivate. Na prvom nam je mestu mazut", rekla je Anđelkovićeva. Ona je istakla da su Republičke robne rezerve kod onih toplana, koje ne mogu da se u trenutku snađu, uvek intervenisale i davale određene količine da bi se omogućio kontinuitet u grejanju.

Novina po novom zakonu o robnim rezervama iz 2013. godine je da u robne rezerve ulaze i takozvane obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, ukazala je Anđelković. Te obavezne rezerve služe da se upotrebe u ekstremnim teškim situacijama, ukoliko bude većih poremećaja na tržištu kao što je bila gasna kriza sa Ukrajinom, ili veliki poremećaj u energentima i u nekoj energiji, objasnila je Anđelković.

Vršilac dužnosti direktora Direkcije Republičkih robnih rezervi Anđelković je podsetila da je 2013. godine obavljena velika kontrola žitarica, pšenice i kukuruza i da su utvrđeni ogromni manjkovi. Mnogi nisu bili u mogućnosti da nadoknade nestalu robu, pa su protiv njih podnete tužbe i krivične prijave, kazala je Anđelković. Ona je potvrdila da Republičke robne rezerve mogu da intervenišu ukoliko neke robe nema na tržištu. "Pšenica, kukuruz, šećer, ulje su nam prioritet", naglasila je Anđelković. "Imamo dovoljno lekova", rekla je Anđelković i dodala da Republičke robne rezerve razna medicinska sredstva ustupaju, odnosno daju u zakup, zdravstvenim centrima u Srbiji, kao što su aparati, rendgeni i agregati.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track