5 veština koje će vam doneti povišicu
Foto: Promo

5 veština koje će vam doneti povišicu

Edukacija -

Požrtvovanost i mnogo rada, pregovaračke veštine, timski duh – ovo su neke od poznatih veština koje će vam u poslovnom svetu doneti unapređenje. Međutim, postoje i neke ne toliko poznate veštine koje će vas odvesti do povišice. Otkrivamo vam 5 takvih, kao i načine za njihovo sticanje.

1. Komunicirajte kratko, a efektno

Poslodavci cene dobre komunikacijske veštine, ali veština koja će vas staviti na sam vrh liste za povišicu jeste – konciznost. Ljudi koji mogu sa što manje reči da objasne poentu su sjajni kandidati za rukovodeće pozicije, jer upravo ta sposobnost sugeriše da su vremenski efikasni.

Ukoliko niste baš precizni u komunikaciji, ne brinite, jer ovu veštinu možete izgraditi uz malo truda. Razmotrite neku od poruka koje biste želeli da prenesete nekom sagovorniku, a onda vežbajte da je svedete na minimalan broj reči. Izbacite prideve i rečce i sve ono što ne daje nikakvu realnu vrednost vašoj poruci.

2. Razvijajte emocionalnu inteligenciju

Biti vešt u prepoznavanju i razumevanju tuđih emocija je izuzetno bitna sposobnost, iako pomalo potcenjena. Top menadžeri poseduju izrazitu emocionalnu inteligenciju, a ona im pomaže da se na pravi način obrate svakom zaposlenom i tako izvuku maksimum iz svog tima, bez obzira na to o kojoj delatnosti je reč.

Da biste poboljšali ovu veštinu, prvi korak koji treba da učinite jeste da objektivno identifikujete svoje emocije i procenite kako one utiču na vaše ponašanje. Ovakvo znanje zatim možete primeniti i u odnosu sa drugima i tako poboljšati vašu interakciju sa njima, kao i međusobnu saradnju.

foto: Promo

3. Steknite veštine koje će vas izdvojiti od drugih

U vreme velike poslovne konkurencije, poslodavci nisu vični u povećanju plate vodeći se parolom „ako vi nećete da radite, ima ko će hteti”. Međutim, ako u svom radu pokažete poslovna znanja i veštine koje ne poseduje svako, poslodavac će se i te kako potruditi da vas zadrži, a to podrazumeva i povišicu.

Da biste bili jedan od onih za koje se teško nalazi zamena, usavršite se u oblasti kojom se bavite. Steknite savremena, primenjiva znanja koja će vas izdvojiti od drugih. Izaberite neku od renomiranih ustanova za poslovno usavršavanje ili se edukujte od kuće. Pokažite da vredite i nećete morati ni da tražite povišicu.

4. Naučite kako da utičete na druge

Sposobnost da podstaknete druge da urade ono što je vama potrebno, a da ih na to ne prisiljavate, niti im naređujete, veština je od neprocenjive vrednosti, koja će vam osigurati ne samo povišicu već i najviše poslovne pozicije. S ovom veštinom, najbolji tim lideri uspevaju da motivišu svoje timove, a njihov uticaj čini da budu poštovani i da se njihove poslovne sposobnosti ne dovode u pitanje.

Da biste i sami razvili ovu veštinu, potrebno da imate proaktivni nastup i budite među pokretačima rada u svom timu. Inspirišite kolege na rad, motivišite ih sopstvenim primerom i vaš nadređeni će vrlo brzo uvideti da zaslužujete unapređenje.

foto: Promo

5. Budite u toku sa svojim napretkom

Jedna od najvećih grešaka koju čak i profesionalci prave jeste čekanje trenutka do pred sam kraj zadatka kako bi preispitali da li je sve završeno uspešno. Ovo je recept koji vas definitivno neće odvesti do povišice, ali ono što hoće jeste praćenje ličnog napretka, kao i napretka tima koji je uključen u projekat na kom radite.

Da biste olakšali sebi, možete jednostavno napraviti tabelu i po kolonama razvrstati zadatke, kao i dostignuća koja ste u okviru njih postigli. Navedite detalje rada i ne zaboravite datume. Ovako ćete na brz i efikasan način imati pregled onog što ste uradili, a to će vam biti dovoljan razlog da tražite povišicu.

Da li ste prepoznali neke od navedenih veština kod sebe? Ukoliko ih niste još razvili, ne brinite – danas, na odgovarajućim treninzima možete steći ove takozvane transverzalne veštine, koje će vam pomoći da napredujete u poslu, bez obzira na to čime se bavite.

Ovako gledajući, povišica zavisi od vas. Sada znate šta treba da radite da biste je i obezbedili. Srećno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track