Saveti za roditelje: Onlajn pripreme za malu maturu olakšavaju muku deci
Foto: Pr

Mala matura − velika muka

Saveti za roditelje: Onlajn pripreme za malu maturu olakšavaju muku deci

Edukacija -
Završna godina školovanja stresna je za sve učenike, ali je jednako stresna i za vas, roditelje.

Period kada vaše dete završava osnovnu školu je vreme velikih promena. Već od septembra pojavljuju se nove „teme”: vi sve češće potencirate na razgovorima o izboru srednje škole, a vaš osmak − šta će obući za matursko veče. Iako svi znamo da nije tako, za njih su obe teme jednako važne.

Oni nikada ranije nisu bili u prilici da preuzmu odgovornost za donošenje tako važne odluke. A sada je vreme da se odluka donese. Da li znaju šta žele u životu ili hoće da još četiri godine stiču opšta znanja i tako „kupe” vreme do konačne odluke o izboru fakulteta?

Vi u tome treba da budete, pre svega, podrška. Da saslušate šta oni imaju da kažu i s tim se složite, ili da taktično pokušate da im predočite i druge opcije. Tako dolazimo do motivacije. Najbolje se uči kroz primere. Setite se svih priča svojih roditelja i tuđih iskustava koje ste čuli. Posebno istaknite one odluke koje su se pokazale kao prekretnica: umesto da se odluči za gimnaziju, „taj i taj” se ipak odlučio za stručnu školu i tako kasnije imao predznanja za fakultet. Ili obrnuto. Skrenite im pažnju da postoje i škole ili smerovi za koje možda nisu čuli. Probajte da ih navedete da do novih saznanja dođu sami − tako će ih lakše prihvatiti i razmotriti.

Ne zaboravite, pred osmacima je još čitava godina ozbiljnog učenja, a uz to treba da nađu vremena i da se pripremaju za malu maturu. Budite uz njih i probajte da im ukažete na to koliko je pravilno raspolaganje vremenom važno i da će postajati sve važnije. Ne ljutite se ako prvih nekoliko puta ne uspeju da izvrše sve obaveze, iako su imali jasan i čvrst plan. Upravljanje vremenom jeste stvar vežbe.

Isto tako, važno je da im uvek ostane vremena i za njih same: da odu u bioskop, prošetaju s drugarima ili, prosto, ne rade ništa. Drugovi u ovom uzrastu imaju vrlo jak uticaj, iako toga deca, često, nisu svesna. Objasnite im da treba da imaju svoj stav i mišljenje, a da ne upotrebite čuveno „Da svi skaču s mosta, da li bi i ti skočio?”. Lako je reći da bi trebalo izbegavati konflikte, ali biće ih. Sigurno. Zato budite strpljivi, to će vam se višestruko isplatiti.

Nažalost, završna godina školovanja je i finansijski teža od ostalih. Višednevna ekskurzija, matursko veče, odeća, cipele i džeparac za taj veliki dan (plus frizura, šminka, manikir…− devojčice imaju veće „zahteve”), verovatno prvi organizovani doček Nove godine koji nije u „kućnoj varijanti”... I priprema za malu maturu.

Malo je osmaka koji su, uprkos znanjima koja imaju, dovoljno sigurni u sebe da kažu da im dodatne pripreme za malu maturu nisu potrebne. Još manje ste vi, roditelji, spremni da se suočite sa eventualnim lošim rezultatima, ukoliko broj poena vašeg deteta ne bude dovoljan za upis u željenu školu.

Prvo, broj poena na maloj maturi ne govori mnogo o budućim zalaganjima vašeg deteta. Mnogo je dece koja zablistaju u osnovnoj i srednjoj školi, i na kraju odustanu od fakulteta. Jednak je broj i onih „nezainteresovanih” koji se pokažu tek na fakultetu, kada su predavanja i traženo znanje vrlo usmereni.

U oba slučaja, važno je da deca daju sve od sebe i pripreme se najbolje što mogu. A to ne mora da košta, jer priprema za malu maturu može da se radi i online, na način najbliži današnjim osmacima. Ovakvom odlukom pokazujete da verujete svom detetu, jer mu ostavljate slobodu da samo bira vreme kada će se u potpunosti posvetiti maloj maturi. Što i jeste dokaz odrastanja.

Na kraju, imajte razumevanja. I za, nekada, neprimereno ponašanje, i za (po vama) bezrazložnu ljutnju, i za strah od neuspeha, i za povlačenje u sebe, i za prenaglašene emocije. I budite roditelj kakav ste zamišljali da ćete biti. Nije uvek jednostavno, ali jeste najlepše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja