icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Evropski zajmodavci pokreću kompaniju za ulaganja u Africi
Foto: Rojters Mart 2016

Investiranje

Evropski zajmodavci pokreću kompaniju za ulaganja u Africi

Financial Times

Nova kompanija „Arajz“ poslovanje započinje u januaru 2017. godine, a glavna meta su joj banke čiji su klijenti fizička lica i mala i srednja preduzeća

Tri evropska zajmodavca udružila su svoje uloge u bankama podsaharske Afrike da bi stvorila investicionu kompaniju vrednu 660 miliona dolara.

Norveški razvojni fond „Norfand“ (Norfund), holandske Rabobanka i razvojna banka FMO, koja ulaže novac u projekte privatnog sektora na tržištima u razvoju, osnovale su kompaniju - po imenu „Arajz“ (Arise) - udruživanjem svojih investicija u sektoru finansijskih usluga u više od 20 zemalja, uključujući Keniju, Tanzaniju i Zambiju.

Nova kompanija planira da započne poslovanje u januaru 2017. i usmeri novi investicioni kapital ka bankama čiji su klijenti fizička lica i mala i srednja preduzeća u istočnoj i južnoj Africi.

Bankarski sektor Afrike trenutno doživljava revoluciju u finansijskoj tehnologiji koju su pokrenuli mobilni sistemi plaćanja, kao što je kenijski „M-Pesa“, obezbedivši pristup finansijskim uslugama milionima novih korisnika.

Međutim, širom kontinenta je prisutno slabljenje privrednog rasta, kao i pad stranih investicija, što je usporilo napredak.

Nekada hvaljena kao najbolji izvor rasta na tržištima u usponu, kampanja „Afrika rajzing“, koja poziva investitore u Afriku, pretrpela je ozbiljan udarac u protekle dve godine usled pada cena nafte i drugih sirovina koje izvoze brojne države ovog kontinenta.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će rast bruto domaćeg proizvoda u Podsaharskoj Africi ove godine dostići tek 1,6 odsto, što znači da će se dohodak po glavi stanovnika sniziti prvi put za više od dve decenije.

U najmnogoljudnijoj afričkoj državi Nigeriji očekuje se da će ove godine privredni rast opasti za 1,8 odsto, kao posledica pada cena nafte, terorističkih napada, ali i nastojanja vlade da ojača domaću valutu, nairu.

Ipak, Nano Klejterp (Nanno Kleiterp), izvršni direktor holandskog FMO, navodi da pad cena sirovina nije prouzrokovao probleme u svih 49 zemalja Podsaharske Afrike.

„Za neke od njih to je imalo pozitivan efekat“, rekao je on.

„Izgledi za rast u zemljama istočne Afrike su dobri i kad razmatramo situaciju dugoročno, sada je dobar momenat da se stupi na scenu i udruže snage.“

Pored trenutnih partnera, očekuje se da će se Banko Montepio (Banco Montepio), finansijska grupacija iz Portugala, pridružiti „Arajzu“ u bliskoj budućnosti. Ova kompanija planira da se u jednom trenutku proširi na zapad Afrike i njen cilj je da poseduje aktivu domaćih finansijskih institucija u vrednosti od milijardu dolara.

Beri Martin (Berry Marttin), član odbora Rabobanke, tvrdi da su dugoročne prognoze kad je reč o Africi i dalje primamljive.

„Očekivani porast broja stanovnika ukazuje na to da postoji potencijal za rast“, kaže on. „Mi smo fokusirani na proizvodnju hrane i lokalne banke pružaju poljoprivrednicima pristup finansijama koje će biti potpora tom razvoju“.

Podsaharska Afrika je region u kome je pristup hrani najneizvesniji na svetu, sa gotovo četvrtinom stanovništva koja je neuhranjena, kako pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Rabo divelopment ima manjinske udele u pet banaka: zambijskoj Zanako (Zanaco), tanzanijskoj NMB - najvećoj banci u ovoj zemlji, BPR u Ruandi, BTM u Mozambiku i DFCU u Ugandi.

 

ELAINE MOORE

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...