Dačić: Glasali smo za kapitalizam
Foto: Marina Lopičić

Nema vremena za čekanje

Dačić: Glasali smo za kapitalizam

Politika -
Govoreći o Zakonu o radu, ministar kaže da u našim zakonima postoji terminologija, koja čak ne može ni da se prevede na engleski, kao što je slučaj sa minulim radom, koji je deo naše plate, tako da sada moramo da pričamo o novom konceptu - a to je plata

BEOGRAD - Osnovni cilj izmena Zakona o radu je rast i zapošljavanje i zato ga podržavamo, jer u uslovima ekonomske krize teško mogu da se šire institucije socijalne pravde i ne treba voditi nerealnu politiku, izjavio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

"Nije dovoljno samo reći da se zalažemo za društvo socijalne pravde, jer to može da ostane samo daleki cilj koji se nikad neće ostvariti, ukoliko sad ne pomognemo da Srbija ostvari nekoliko koraka napred", rekao je Dačić.

Ne možemo da živimo u prošlosti, jer smo tu prošlost promenili, glasali smo za novi društveni sistem - kapitalizam i ne možemo sa socijalističkim zakonima i idejama ni u kapitalizam ni u EU, precizirao je Dačić, odgovarajući na pitanje zašto SPS podržava izmene Zakona o radu.

On je dodao da u našim zakonima postoji terminologija, koja čak ne može ni da se prevede na engleski, kao što je slučaj sa minulim radom, koji je deo naše plate, tako da sada moramo da pričamo o novom konceptu - a to je plata. "Neophodno nam je novo zakonodavstvo i praksa da krenemo napred, jer sada ostvarujemo 65 odsto društvenog proizvoda iz 1989. godine", ukazao je Dačić.

On je ocenio i da Srbija nema vremena za čekanje, kao neke druge zemlje, jer "dok smo mi preživaljavali sankcije i bombardovanje, one su napredovale i mi sada zaostajemo".Dačić smatra i da je veoma važno da se socijalni dijalog nastavi po svaku cenu."Nikad ne možete da očekujete da će se u tom dijalogu sve strane složiti - sindikati, poslodavci i vlada. Kada nema saglasnosti, vlada je ta koja preuzima odluku", objasnio je Dačić.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track