VUČIČ U LONDONU: Radio sam ovde kod Indijca za dve funte dnevno!
Foto: Vlada Srbije

Održao predavanje studentima u Školi ekonomije

VUČIČ U LONDONU: Radio sam ovde kod Indijca za dve funte dnevno!

Politika -
Tokom obraćanja studentima u prepunom amfiteatru ugledne londonske škole, srpski premijer je istakao da zajedno moramo ponovo da izgradimo region kao mesto u kome vlada sloboda i napreduje otvoreno društvo

LONDON - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Londonu da budućnost Zapadnog Balkana neće više određivati politika, već ekonomija.

"Mislim da politika više nije tako važna, ekonomija je ta koja definiše budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Vučić na početku predavanja na temu "Pogled u budućnost - Srbija i Zapadni Balkan u Evropskoj uniji" na Londonskoj školi ekonomije (LSE), navedeno je na Tviter nalogu škole.

Tokom obraćanja studentima u prepunom amfiteatru ugledne londonske škole, srpski premijer je istakao da zajedno moramo ponovo da izgradimo region kao mesto u kome vlada sloboda i napreduje otvoreno društvo, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Srbija je, kako je istakao, jedinstveno tržište za investitore i ulažući u infrastrukturu i poboljšanje svog investicionog ambijenta, ima potencijal da postane trgovinski centar ne samo u regionu, već i šire.

"Ali za mene najveći izazov u regionu nije političkog već ekonomskog karaktera, zato što su ekonomske teškoće te koje bacaju mračnu senku na naša stremljenja", naglasio je Vučić.

On je, kako se navodi u saopštenju, dodao da je Srbija prva u regionu sprovela fiskalnu konsolidaciju bez ikakve spoljne intervencije, kako bi uspešno prevazišla finansijske teškoće.

"Sada smo više nego ikada ranije ohrabreni da idemo dalje i učinimo više kako bismo promenili tešku situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Ono što ujedinjuje i pokreće sve ove reforme je potreba za političkom hrabrošću. Potrebna nam je politička hrabrost da vladamo javnom potrošnjom, politička hrabrost da sprovedemo neophodne reforme u oblasti rada i politička hrabrost da se čvrsto držimo puta ka ostvarivanju veće regionalne stabilnosti i ekonomskih mogućnosti", istakao je Vučić.

"Srbija je posvečhena putu ka EU, nećemo nikoga da molimo da nas prihvati; mi moramo da sprovedemo reforme da to zaslužimo", rekao je Vučić, navela je LSE na Tviteru.

Ukazavši da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kinom, istakao je da je najvažnija stvar "modernizacija i nastavak reformi".

"Svakog dana menjam sam sebe, napredujem. Mi nismo idealni, ali se veoma trudimo da Srbiju učinimo boljom za naš narod", rekao je premijer.

Podsetivši da je i sam svojevremeno radio u gvožđarskoj prodavnici u Londonu, kod jednog Indijca za dve funte dnevno, Vučić je studentima rekao "Vi ste u boljoj poziciji".

Premijer Srbije je poručio i da "niko nije nedodirljiv, i da niko neće moći da se obogati na račun države".

Policija je, kako je podsetio, uhapsila sve odgovorne za napad na albanske pekare i poslastičarnice.

Nakon predavanja Vučić je odgovarao na pitanja prisutnih.

Upitan za cenzuru u medijima, on je rekao da u Srbiji nema cenzure i dodao da je njega lako napasti zbog njegove prošlosti.

"Čujem ozbiljne optužbe za koje ne postoje dokazi", rekao je on.

Kada je reč o poseti Vladimira Putina Beogradu, Vučić je rekao da je "uloga Rusije u oslobađanju Beograda veoma očigledan razlog zbog čega smo pozvali Putina na paradu".

"Želimo da zadržimo dobre odnose sa Rusijom, ali to neće promeniti strateški cilj - a to je pristupanje EU", istakao je on.

Na pitanje o projektu Južni tok, premijer je odgovorio da je Srbija potpisala dobar ugovor.

"Potpisali smo dobar ugovor sa Rusijom o Južnom toku, ali odlučili smo da ne počinjemo rad - to je sada pitanje između EU i Rusije", rekao je on.

Govoreći o nedavnom incidentu na utakmici Srbija Albanija, Vučić je rekao da je "čak i UEFA odlučila da Srbiji dodeli pobedu od tri-nula zbog albanskog drona, i da je ceo incident izazvala zastava".

Kada je reč o odnosima sa Albanijom, Vučić je podsetio da je nedavno posle mnogo godina, ponovo uspostavljena avionska linija od Beograda do Tirane i da je to dobar znak pomirenja.

"O srpsko-albanskim odnosima treba da govorimo bez ostrašćenosti, treba da se fokusiramo na povezivanje naših ekonomija", rekao je Vučić.

Upitan koji su ključni sektori ekonomskog razvoja Srbije, premijer je rekao da je to rudarstvo, IT-sektor i auto-industrija.

On je dodao da je veoma ponosan na Er Srbiju koja je, kako je istakao, "dobar primer uspešnog javno-privatnog partnerstva i najbolji avioprevoznik u regionu".

Vučić je na kraju dodao da se nada da će uskoro doći do ublažavanja viznog režima Velike Britanije za građane Srbije, ali da to zavisi od britanske vlade, navela je LSV na Tviter nalogu.

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Londonu tokom koje će se sastati sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track