NIKOLIĆ O PRESUDI: Pali stereotipi o ratu u SFRJ, potvrđeni masovni zločini nad Srbima
Foto: Tanjug

Međunarodni sud pravde

NIKOLIĆ O PRESUDI: Pali stereotipi o ratu u SFRJ, potvrđeni masovni zločini nad Srbima

Politika -
Sud je presudio da hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima. S druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, sud je utvrdio da su vlasti Hrvatske bile svesne da će vojna akcija Oluja dovesti do proterivanja civila, rekao je Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da presuda Međunarodnog suda u Hagu ima veliki značaj za Srbiju i srpski narod jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o dešavanjima na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine.

"Sud je presudio da hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima. S druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, sud je utvrdio da su vlasti Hrvatske bile svesne da će vojna akcija Oluja dovesti do proterivanja civila", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije smatra da je time "od strane najviše pravne instance Ujedinjenih nacija potvrđeno da su hrvatske snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj"

"Iskreno se nadam nada da će u vremenu pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš regio uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", poručio je Nikolić.

Potvrđen masovni zločin nad Srbima

Predsednik srbije Tomsilav Nikolić izjavio je danas da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi i protivtužbi Hrvatske i Srbije za genocid rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima.

Time je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak.

(N1/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track