DAČIĆ NA VANREDNOJ KONFERENCIJI: Ništa još nije gotovo, nastavljamo borbu!
Foto: Marina Lopičić

Predlog prijema Kosova u Unesko

DAČIĆ NA VANREDNOJ KONFERENCIJI: Ništa još nije gotovo, nastavljamo borbu!

Politika -
Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo, rekao je ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru bude odbijena preporuka da Kosovo uđe u tu organizaciju.

"Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dačić je rekao da je Izvršni savet, isto kao što je na protivpravni način ta tačka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Prema njegovim rečima, glasanje je pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici, kao i u Unesku.

Izvršni savet Unesko većinom glasova predložio je da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju, za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržžanih.

O eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj skupštini od 3. do 18. novembra, a odluka mora biti doneta dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track