(UŽIVO) VUČIĆ SA DAVUTOGLUOM: Srbija će turskim investitorima ponuditi bolje uslove od svih drugih
Foto: Printskrin

Unapređenje odnosa

(UŽIVO) VUČIĆ SA DAVUTOGLUOM: Srbija će turskim investitorima ponuditi bolje uslove od svih drugih

Politika -
Premijeri Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Ahmet Davutoglu, poručili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da saradnja dve zemlje u svakom pogledu napreduje i da je i ova poseta samo još jedna potvrda za to.
1 / 2 Foto: Tanjug Srđan Ilić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ponosom je istakao interesovanje turskih biznismena za ulaganje u Srbiju.

"Turske kompanije su osetile dobrodošlicu u Srbiji, a mi ćemo im ponuditi najbolje uslove, i to ne samo one o kojima govori Svetska banka. Srbija će u odnosu na sve druge zemlje ponuditi uvek za jedan dolar bolje uslove od svih drugih. Spremni smo na borbu sa konkurencijom, jer nam je cilj da pokrenemo privredu, ekonomiju i zaposlimo što više ljudi", objasnio je Vučić i zahvalio se Davutogluu na poseti i podršci Srbiji.

"Ovo je Ahmetova druga zvanična poseta i za nas je to velika čast. Verujem da ćemo i u budućnosti uspostaviti tu tradiciju", naveo je Vučić.

Turski premijer Ahmet Davutoglu na početku se zahvalio Srbiji na pozivu i toplom dočeku.

"Moja poseta pokazuje važnost saradnje i dobrih odnosa Srbije i Turske, bez obzira na našu geografsku udaljenost. Cilj nam je da povećamo ulaganja u vašu zemlju, posebno s obzirom na uslove koje je Srbija ponudila turskim investitorima. Teško je bilo organizovati ovaj susret, jer je sam kraj godine, ali je zadovoljstvo obostrano i korisno. Most između naše dve zemlje je stabilan", dodao je Davutoglu.

Na pitanje turskih novinara da prokomentariše aktuelne sukobe Turske i Rusije, Vučić je istakao da je Srbija mala zemlja koja se ne meša u krupna pitanja.

"Ponosni smo na naše dobre odnose i sa Turskom i Rusijom i želimo da i ubuduće tako ostane", rekao je Vučić naglasivši da je Rusija prijatelj Srbiji i da smo "mi ponosni na to".

Davutoglu je naglasio na zajedničkoj konferenciji da je Balkan kao jedna ukusna supa, a mi želimo da stavimo jedan lep začin da bi čorba bila lepša pošto je prethodno kazao da su Srbija i Turska prijateljske zemlje i da takav njihov odnos ne može da poremeti nijedna treća strana.

Volim Beograd kao Istanbul, ovde nisam stranac

Davutoglu je na konferenciji rekao da Beograd voli kao Istanbul i da se ovde ne oseća kao stranac već kao kod svoje kuće, kao i da s turske strane nema nikakvih istorijskih pretenzija, da je to prošlost.

- I Istanbul je vaš grad i Antalija je vaš grad - poručio je Davutoglu na šta mu je Vučić rekao da je trebalo da kaže da je i Konja (Konija, Konya) srpski grad jer je Davutoglu rodom odatle. Na to se Davutoglu nasmešio Vučiću i nekoliko puta mu na srpskom jeziku rekao "dobro, dobro".

Srbija i Turska osnovaće Savet na čelu s oba premijera

Srbija i Turska osnovaće na najvišem nivou Savet, koji će voditi dvojica premijera, kako bi se ostvarila saradnja u najvažnijim oblastima, a čiji je cilj napedak obe zemlje, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.Vučić je, u izjavi za medije posle bilateralnog sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, rekao da je na sastanku bilo reči o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi saradnje dve zemlje koje bi trebalo da donesu napredak.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

"Osnovaćemo savet na najvišem nivou, koji će da vode dvojica premijera, iz oblasti u kojima imamo najveću i najupečatljiviju saradnju. Vodiće ih ministri iz tih oblasti, a gotovo stalno ćemo da se stastajemo", rekao je Vučić.Prema njegovim rečima Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom. "Imaće i sa Srbijom, jer mislimo da možemo mnogo toga da zajednički napravimo i uradimo", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track