ZAOKRET U POLITICI: Srbija se okreće Rusiji zbog pritisaka Zapada?
Foto: Beta

Novi momenti u spoljnoj politici Beograda

ZAOKRET U POLITICI: Srbija se okreće Rusiji zbog pritisaka Zapada?

Politika -
Beograd sve više računa na podršku Moskve nakon zahteva spolja da smekša odnos prema Prištini i zaoštri stav prema Banjaluci

BEOGRAD - Vlada premijera Aleksandra Vučića, iako i dalje ima cilj da uđe u EU, u poslednje vreme sve više naginje ka Rusiji i pokušava da sa tom državom uspostavi još čvršće odnose, ocenjuju pojedini analitičari. Kako objašnjavaju, taj kurs se zauzima naročito zbog sve otvorenijih zahteva Zapada da Srbija omekša odnos prema Kosovu i zaoštri kurs prema Republici Srpskoj.

Da se zvanični Beograd još više okreće Rusiji, nagoveštavalo se pre nepuna dva meseca, kad je premijer Aleksandar Vučić s ministrima i brojnom privrednom delegacijom boravio u poseti Moskvi. Tom prilikom najavljeni su brojni projekti, uključujući i vojnu saradnju i kupovinu naoružanja. Osim toga, Vučić je juče najavio saradnju s Moskvom u više oblasti, ali i dolazak potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Dime Rogozina početkom januara, a u aprilu i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

- Sve nam je na stolu, u svim oblastima društvenog života su otvorena pitanja naše saradnje. Dakle, od industrije, poljoprivrede, kulture do, rekao bih - ne znam da li to baš spada u vojnu saradnju - remontovanja ruskih helikoptera, što su doskoro radile NATO zemlje Češka i Poljska. Ako uspemo da postignemo taj sporazum, to će biti od ogromnog ekonomskog značaja za Srbiju - rekao je Vučić.Takođe, premijer je jasno poručio i „da Vlada Srbije više nikada neće javno istupati protiv RS, niti će RS javno istupati protiv Srbije“.Promene odnosaNa sve to, vodeći srpski zvaničnici gotovo da više i ne kriju da su bili izloženi pritiscima tokom pregovora Beograda i Prištine, a predsednik Tomislav Nikolić otvoreno je izjavio da će se od Srbije tražiti da prizna Kosovo ako želi u EU.Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Srbija u vreme vladavine Borisa Tadića u velikoj meri pokvarila odnose s Rusijom, a da aktuelna vlada to pokušava da promeni.- Ova vlada pokušava da napravi balans i da odnos Srbije između EU i SAD i Rusije bude uravnotežen. Do sada je Srbija u većoj meri bila okrenuta EU, ako gledate u procentima, oko 70 odsto je bila okrenuta ka Briselu u odnosu na Rusiju, a sada se to ipak menja - kaže Anđelković.Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, kaže da Srbija vodi spoljnu politiku tako da se i dalje ne odriče Putina.- Činjenica je da Srbija osvežava saradnju s Rusijom i ne odriče se Putina. Zašto bi to radila? Rusija nam je jedini oslonac. Američki ambasador je nedavno dao izjavu o Kosovu koja bi se praktično mogla protumačiti kao ultimatum. Dalje, najavljeno je da će Amerika nabaviti rakete Hrvatskoj, a protiv koga? Dometi tih raketa su do Niša, a sve su glasniji pritisci i povodom slabljenja RS - kaže on.Problematični poteziDirektorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić upozorava da svi ti potezi mogu da budu problematični u odnosima prema Briselu.- Treba da se proveri da li je sve to u saradnji sa Individualnim akcionim planom NATO i u skladu sa EU, poglavljem 31, koje se odnosi na zajedničku bezbednosnu odbrambenu politiku. Sem toga, pravi se nepravedna klackalica između premijera i predsednika, predsednik je taj koji je viđen kao proruski, a premijer kao prozapadni. Međutim, premijer ovakvim izjavama rapidno gubi kredibilitet kao partner u Briselskom sporazumu - kaže ona.

ČinjeniceSARADNJA NA VIŠE POLJAPotpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin dolazi u Srbiju u januaruPremijer Rusije Dmitrij Medvedev stiže u Srbiju u apriluOd 27. do 29. oktobra Vučić boravio u poseti Moskvi, sa devet ministara i 120 privrednika8. oktobra 2015. održana vojna vežba ruske i srpske vojske „BARS 2015“14. novembra 2014. održane dve vojne vežbe ruske i srpske vojske „Srem 2014“

Jelena GuskovaVEZA ZA BUDUĆNOSTAkademik Jelena Guskova, ruski ekspert za Balkan, podseća na trista godina zajedništva Srbije i Rusije, bez obzira na, kako kaže, povremena razilaženja.- Srbija je, nažalost, bila sama od 1991. protiv zla i taj period trajao je 17 godina. Rusi se tada nisu našli i srpska vlast od 2000. nije bila okrenuta Rusiji. Sve to traje do 2007, kada je Rusija rekla veliko „ne“ Ahtisarijevom planu. Danas se Rusija trudi da pokaže da imamo zajedničku budućnost i sadašnjost - zaključuje Guskova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track