Podneta krivična prijava protiv Nebojše Stefanovića
Foto: Dado Đilas

Uništavali dokaze?

Podneta krivična prijava protiv Nebojše Stefanovića

Politika -
BEOGRAD - Protiv ministra policije Nebojše Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović, 30. decembra 2015. podneta je krivična prijava u Tužilaštvu za organizovani kriminal, prenosi N1.

Prijava je podneta zbog, kako se navodi, "zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem".

U prijavi je navedeno da je Odeljenje za poslove bezbednosti pri Ministarstvu unutrašnjih poslova "sprovodilo mere opservacije i tajne pratnje bez otvorene operativne obrade, bez naredbe suda, suprotno instrukciji o operativnom postupanju".

Trgovina uticajem, stoji u prijavi, ostvarena je na način da su koristeći svoj službeni položaj, posredovali da se izvrši službena radnja "uništenja devet hard diskova sa podacima, dva kolor laserska štampača i jednog monohromatskog laserskog štampača, a sve u cilju uništavanja podataka sadržanih u pomenutim tehničkim sredstvima radi sprečavanja i ometanja dokazivanja".

Dijana Hrkalović (Foto: MUP)
Dijana Hrkalović (Foto: MUP)

U prijavi je navedeno da je u vreme izvršenja ovih dela u decembru 2014, Dijana Hrkalović bila zamenica šefa kabineta ministra policije.

Gostujući u dnevniku RTS-a u petak, ministar policije je izjavio da poseduje informacije da će određeni ljudi, lažnim prijavama, pokušati da kažu da su neki novinari u Srbiji praćeni, iako, kako kaže, za to nema dokaza.

"Poslednji primer koji hoću da navedem - raspolažemo podacima da će nekoliko lica pokušati da lažnim prijavama protiv Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde lažno da su praćeni neki novinari u Republici Srbiji” rekao je Stefanović dodajući da će informacije o tome izneti i "predstavnik jednog novinarskog udruženja”.

U vezi sa ovim Stefanović je najavio i reakciju tužilaštva.

MUP: Nije podneta prijava

Šef Biroa za informisanje MUP-a Biljana Popović Ivković u izjavi za Tanjug istakla je da navodi krivične prijave apsolutno nisu tačni i da predstavljaju pritisak na rad MUP-a, ali da tužilaštvu treba prepustiti da radi svoj posao u skladu sa zakonom.

Ona je podsetila da je Stefanović pre dva dana upravo ukazao da je na pomolu nova organizovana i izmišljena afera.

"Cilj kreatora je jasan, diskreditovanje ministra i ministarstva koje vodi i skretanje pažnje sa značajnih rezultata koje postiže Vlada Srbije na izmišljene afere koje treba da zaokupe javnost. Važno je istaći da se sve to događa u trenutku kada se policija beskompromisno bori protiv kriminala i korupcije i postiže značajne rezultate", naglasila je Popović Ivković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track