VUČIĆU PADA REJTING: Izbori su mu jedini spas!
Foto: Fonet Aleksandar Koković

Glavni odbor naprednjaka odlučio da idemo na glasanje

VUČIĆU PADA REJTING: Izbori su mu jedini spas!

Politika -
Analitičari: Naprednjaci mogu izgubiti vlast ako ljudi masovno izađu na birališta

BEOGRAD - Lider SNS i premijer Srbije Aleksandar Vučić prelomio je i juče saopštio da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Odluku je obrazložio time da je Vladi potreban mandat od još četiri godine, to jest do 2020, kako bi nastavila započete reforme.Međutim, kako saznaje Kurir, ključni razlog za Vučićevu rešenost da se izbori održe pre redovnog termina u 2018. jesu najnovija istraživanja javnog mnjenja, koja pokazuju drastičan pad rejtinga SNS, koji je trenutno jedva iznad 30 odsto. A samo pre dva meseca SNS je imala 51 odsto podrške birača.Došli do 30 odsto- Istraživanja javnog mnjenja koja nisu za objavljivanje, već za internu stranačku upotrebu, pokazuju da u poslednje vreme popularnost naprednjaka ubrzano opada i - što je još gore po njih - taj trend će se nastaviti. Zbog toga je Vučić odlučio da uhvati zadnji voz i raspiše izbore kako bi ostao na vlasti još četiri godine, računajući na to da će tokom kampanje povećati rejting naprednjaka - otkriva izvor Kurira blizak vrhu SNS.Kako Kurir nezvanično saznaje, još nije konačno odlučeno kad će biti održani izbori. U igri su tri datuma - 24. april, 8. ili 15 maj.

Vučić je na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora SNS svoju odluku obrazložio namerom da se razreši društveni sukob koji blokira reforme.- Moja odluka je da idemo na izbore. Vladi treba pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg neće biti povratka na staro. SNS je preuzeo vlast u stanju latentnog društvenog sukoba. To je sukob u kojem živimo, sa ideološkim burazerima, umišljenom elitom, bestidnim političarima i izmišljenim aferama. SNS i vlada koju je formirao nailaze na ogroman otpor upravo stoga što su nastojali da razbiju blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja - rekao je Vučić.Odluku lidera SNS o raspisivanju parlamentarnih izbora podržali su svi članovi GO, ali su na zatvorenom delu sednice pojedini naprednjaci izrazili zabrinutost za izborni rezultat.Dva glasa protiv izbora- Radoš Ljušić je predložio i da u isto vreme budu održani predsednički izbori, ali ga niko nije podržao. Rekao je i da nije siguran da će zbog unutrašnjih problema SNS dobro proći. Kazao je : „Raspisao je i Koštunica izbore, pa nije dobro prošao, raspisao je i Tadić izbore, pa se nije proslavio, nemoj to i nama da se desi.“ Vladimir Ðukanović se prvi javio za reč i rekao da ne misli da će SNS proći onako kao što istraživanja pokazuju jer u SNS postoje problemi. Takođe, diskutovalo se i o datumu izbora, da li treba da budu svi u isto vreme - otkriva izvor Kurira.Dogovoreno i da skupština SNS, umesto 13. februara, bude održana 21. maja.

Kako je izgledao početak sednice Glavnog odboraNIKOLA PETROVIĆ JE STOJEĆI SLUŠAO GOVOROd ostalih visokih funkcionera SNS juče su na sednici Glavnog odbora bili pevačica Dragana Radosavljević Cakana i suprug Zorice Brunclik Miroljub Aranđelović Kemiš. Inače, direktor EMS Nikola Petrović je sednicu i Vučićev govor preslušao na nogama, iako je imao gde da sedne, a vreme je prekraćivao gledajući u telefon. Dok je lider SNS bio za govornicom, potpredsednici Zorana Mihajlović i Bratislav Gašić marljivo su hvatali beleške. Zanimljivo, pre nego što je predsednik naprednjaka ušao u salu, potpredsednici SNS Mihajlovićeva, Gašić i Igor Knežević čekali su ga sedeći, samo su Nebojša Stefanović i Nikola Selaković stojeći ispratili dolazak lidera.

ReagovanjaTomislav Nikolić, predsednik SrbijeOČEKUJEM FER TRKULično mislim da je vlada Aleksandra Vučića odlično obavljala svoj posao i da s pravom može da očekuje odličan rezultat na izborima. Očekujem fer i demokratsko nadmetanje, očekujem da pobede najbolji.Đorđe Milićević, SPSHRABRA ODLUKASpremni smo za izbore i ne brine nas rezultat, a odluka da se ide na izbore je hrabra i izrečena na vreme. Niko više ne može da se krije i svi koji su pričali o izborima, a molili boga da ih ne bude. Nameravamo da ponovo budemo u koaliciji sa PUPS i JS.Vojislav Šešelj, SRSIZBORI OKRŠAJ SNS I SRSIzbori će se pretvoriti u referendum o tome ko je za EU, a ko za integraciju s Rusijom. To će biti direktan okršaj između radikala i naprednjaka.Sanda Rašković Ivić, DSSDOBRA ODLUKAOva odluka je dobra jer je to prilika da u Srbiji dođe do promena. Može pobediti novi koncepta politike koja će biti okretanje od EU, a veće vezivanje za Rusiju.Boris Tadić, SDSVUČIĆ PRODUŽAVA VLAST Razlog raspisivanja izbora isključivo leži u pokušaju da se vlast produži makar još godinu dana. Nije sprovođenje stvarnih reformi i rešavanje gorućih problema s kojima se država i građani suočavaju, jer to su mogli da sprovedu i do sada.Saša Mirković, Jaka SrbijaPOVERENJE JAKOJ SRBIJIGrađani će na kraju dati poverenje Jakoj Srbiji, jer ništa nismo slagali u obećanjima koje smo izneli. Ovo nisu izbori za i protiv Vučića ili nekog drugog - ovo su izbori za i protiv Jake Srbije. Dragan Todorović, koalicija RodoljubiPRILIKA ZA PATRIOTENadamo da će u parlament ući rodoljubive stranke, koje će se zalagati za ekonomski patriotizam, borbu protiv kriminala i savezništvo s Rusijom.

Koraci za raspisivanje izbora

Predsednik Srbije je, prema zakonu, dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog vlade raspušta parlament ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade

Istovremeno sa ukazom o raspuštanju raspisuje izbore za narodne poslanike

Izbori moraju da se okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana

Glas naroda /Evo šta građani kažu na vest o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora/Dragan Milosavljević (65), prodavacGLASAĆU ZA STEFANOVIĆAOvo je dugo čekanje na promene. Moj favorit je Borko Stefanović zato što je antifašista, odnosno antinacista. Ja navijam za njega.Jelena Obrenović (67),pensionerNE IZLAZIM NA IZBORENeću da izađem na izbore zato što me ne interesuje politika već motika. Znači lova za kilo hleba. Zaista ne mogu da se bavim političarima.Srđan Nikodijević (29), diplomirani ekonomistaNEMAMO OPOZICIJUGodinama glasam, pa ću i sad izaći na ove izbore. Meni je favorit SNS. Kod nas trenutno nemaš neku opoziciju, ali zasad mi ovo deluje skroz okej.Žanka Deljanin (65),pensionerGLASAĆU ZA VUČIĆAJedva čekam izbore i glasaću za Aleksandra Vučića zato što je on veliki borac. Bori se koliko može, i protiv stranke, nemaštine i svega ostalog.Stevo Vukmirović (65),pensionerOVAJ PUT NEĆU ZA VUČIĆAJa sam bio za demokrate, a onda sam se prebacio na Vučića. Inače sam iz Krajine. Ne verujem da ću glasati za njega, videću za koga ću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track