PAJTIĆ ZA NJUZVIK: Vučić gubi vlast ako građani masovno izađu na izbore
Foto: Dragan Kadic

Intervju

PAJTIĆ ZA NJUZVIK: Vučić gubi vlast ako građani masovno izađu na izbore

Politika -
BEOGRAD - Lider Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić raspisao izbore znajući da će ih 2018. godine izgubiti, a nadajući se da će u ovoj godini na izborima pobediti.

"MeĐutim, ako na izbore izadje više od 65 odsto gradjana, on gubi vlast. Zato ćemo učiniti sve da odziv na birališta bude što masovniji", rekao je Pajtić u intervjuu za novi Njuzvik (Newsweek).

On je ocenio da Vučić svojom politikom "kreira atmosferu strahovlade, pozivima na odmazdu, zaverama, pretnjama nasiljem i samim nasiljem".

"Ali, dok je to pre četiri godine ljude plašilo, sada je Vučić, koji je takvom atmosferom želeo da drži u pripravnosti svoje birače, zapravo počeo da sve one apstinente, bele listiće, uplašene, pristojne ljude, opredeljuje da izadju na birališta. Naša je obaveza da im ponudimo da oni glasaju za nešto, a ne protiv nečega. Za naš program smo spremni da im odgovaramo, svesni da ne smemo da propustimo drugu šansu koju su gradjani spremni da nam pruže", kazao je Pajtić.

Na pitanje da li je razmišljao o nekoj nestranačkoj ličnosti koja bi mogla da probudi apstinente, Pajtić je rekao da u vladi u senci DS-a postoje nestranačke ličnosti. On je ocenio da Vučić "uvodi strahovladu da bi prikrio nesposobnost i neznanje koje svakodnevno plaćaju gradjani".

"Smanjenje smanjenja plata Vučić predstavlja kao povećanje, zadužuje se šampionski koliko se nisu zaduživali Tito, Milošević, Koštunica i Tadić zajedno", kazao je Pajtić.

Na pitanje do kada će trajati sukobi i raskoli u DS-u, Pajtić je rekao da sukoba nema.

"DS je danas sa svojih jedanaest odsto podrške i više od 150.000 članova druga po snazi partija u Srbiji i jedina alternativa režimu. Zato Vučić i njegovi analitičari izmišljaju sukobe i raskole u DS-u, a svim silama prikrivaju rat izmedju Vučićeve, Nikolićeve i Mihajlovićkine struje u partiji", kazao je on.

On je naveo da je besmislica kada protivnici DS-a kažu da je Demokratska stranka vladala 12 godina i dodao da je od 2004. godine sve vreme srpska ekonomija bila u rukama Mladjana Dinkića, a ne DS-a. Na pitanje šta bi drugačije uradio od Vučića na spoljnom planu, Pajtić je kazao da bi na primer Briselski sporazum bio bolje ispregovaran.

"Ne bismo se svađali sa susedima. DS ne bi pravio vojnu paradu usred sukoba u Ukrajini. Svrstavanje, makar i simbolično, na bilo čiju stranu u konfliktu u Ukrajini nije bilo u skladu sa srpskim nacionalnim interesima. DS ne bi slao posmatrače u Donjeck, ne bi davao državljanstvo čoveku sa crne liste EU", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track