KOŠTUNICA IZAŠAO IZ ILEGALE: Tek ću da govorim o sporazumu moje vlade sa NATO!

Ekskluzivno

KOŠTUNICA IZAŠAO IZ ILEGALE: Tek ću da govorim o sporazumu moje vlade sa NATO!

Politika -
Ono što imam da kažem i o tome i o mnogim drugim stvarima napisaću sam, pod svojim imenom i prezimenom, poručio bivši predsednik DSS

BEOGRAD - Vojislav Koštunica, predsednik vlade za vreme čijeg mandata je potpisan prvi sporazum s NATO, poručio je za Kurir da će se jednog dana oglasiti u vezi sa saradnjom Srbije i Alijanse, ali i, kako je rekao, povodom“mnogih drugih stvari“.- Ono što imam da kažem napisaću sam, neću davati izjave. Ne bih želeo sada ništa da komentarišem, kao što sam naveo, i o tome (sporazum s NATO, prim. aut.) i o mnogim drugim stvarima ću se oglasiti jednog dana i u svoje ime. Pod svojim imenom i prezimenom. Niste izuzetak, jednostavno ne želim trenutno da govorim - rekao je Koštunica za Kurir.LicemerjeSa druge strane, analitičar Branko Radun smatra da je nekorektno da DSS, koja je u periodu pre 2004. čak bio pronatovski orijentisan, danas bude ljuti protivnik sporazuma sa Alijansom, jer je upravo u vreme manda Koštunice potpisan sporazum o tranzitnim aranžmanima snaga NATO.- DSS je bio lider evrointegracija, pa su 2007. zbog konflikta oko Kosova zakočili priču s NATO i tu počinje priča o neutralnosti - kaže Radun.DSS je, kako kaže, tek na kraju svoje vlasti povukao ručnu prema NATO.- Pre 2004, nije bilo izjave protiv NATO. Zanimljivo je da je čak i Zoran Ðinđić možda bio veći protivnik ulaska u NATO nego DSS - kaže Radun.Naime, prvim sporazumom između tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore i Severnoatlantskog pakta iz jula 2005. navodi se da vojnici zapadnog saveza uživaju potpuni imunitet u Srbiji i da su izuzeti od plaćanja svih dažbina.Godinu dana kasnije, 2006, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ovlašćen od strane Koštuničine vlade, potpisuje sporazum s vladom SAD o zaštiti statusa i pristupu i korišćenju vojne infrastrukture u Srbiji.DSS i DS dali sve NATOTim sporazumom, do kojeg je došao Kurir, američki vojnici dobili su pun diplomatski imunitet, dato im je pravo da nose uniforme i oružje na našoj teritoriji. Takođe su mogli da uvoze, izvoze, koriste ličnu imovinu, opremu, zalihe i materijale...U ta dva sporazuma predviđeno je da je osoblju i vojnicima NATO i oružanim snagama SAD, pored apsolutne zaštite od hapšenja i srpskih zakona, omogućeno i da niko ne kontroliše njihovo kretanje, ulazak ili izlazak iz zemlje, kao i da besplatno koriste srpsku putnu, železničku i avio mrežu, luke, magacine, aerodrome, telefonsku mrežu i internet u našoj zemlji.Dragan Maršićanin iz DSS kaže da je drugi po redu sporazum s NATO potpisao Boris Tadić 2006, a da je verifikovan tek 2009, u vreme vladavine demokrata:- Svi ti sporazumi su podložni revidiranju i od njih se može odustati. Ovaj poslednji daje najšira ovlašćenja NATO u Srbiji.

ČINJENICEOvako je počela saradnja s NATO* 19. juna 2003. Državna zajednica SCG podnosi zahtev Alijansi za prijem u Partnerstvo za mir* 18. jula 2005. Vuk Drašković potpisuje Sporazum o tranzitnim aranžmanima snaga NATO* 7. septembra 2006. Boris Tadić potpisao je sporazum o statusu snaga SAD na našoj teritoriji* 14. decembra 2006. Boris Tadić potpisao je okvirni dokument pristupanja Partnerstvu za mir* 18. decembra 2006. otvorena je vojna kancelarija za vezu NATO, i to u zgradi našeg Ministarstva odbrane* 2007. godine na Parlamentarnoj skupštini NATO u Maderi (Portugal) Srbiji je odobren status pridruženog člana

Došli kod predsednikaPROTESTOVALI PROTIV NATO UZ PUTINOVE SLIKEViše stotina građana protestovalo je juče ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu zbog potvrđivanja sporazuma Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške. Skup je organizovao Srpski sabor Zavetnici, a prisustvovali su i predstavnici pokreta Obraz. Građani su nosili transparente protiv NATO, zastave Srbije, a neki i fotografije predsednika Rusije Vladimira Putina. Učesnici protesta nosili su i transparente protiv NATO, uzvikivali su „Kosovo je Srbija“ i pevali patriotske pesme.

Tomislav NikolićNEĆU DA SE PRAVDAM, ISTI SPORAZUM I S RUSIMAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić naveo je u autorskom tekstu da ne želi da se pravda jer je potpisao zakon o potvrđivanju sporazuma s NATO zato što su prethodne vlasti pre deset godina ušle u proces saradnje s NATO na dobrovoljnoj osnovi.Nikolić je rekao i da bi sporazum kojim bi ljudstvo Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu steklo ista prava i obaveze kao i pripadnici NATO na teritoriji Srbije mogao da bude potpisan tokom posete predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva, koja se očekuje u narednih nekoliko meseci.

Ceo tekst čitajte u štampanom izdanju Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track