OVAKO SAM POČEO U POLITICI Dragan Šutanovac: Zoran Đinđić me u liftu učlanio u DS
Foto: Dado Đilas

Funkcioner Demokratske stranke

OVAKO SAM POČEO U POLITICI Dragan Šutanovac: Zoran Đinđić me u liftu učlanio u DS

Politika -
Tokom 1996. sam lepio plakate, s kolegama iz izbornog štaba narodu sam delio girice, od čega smo svi smrdeli na ribu

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac (48) kaže da je krenuo od nule kad je počeo da se bavi politikom. Kako tvrdi, išao je redom.

Lepio je plakate i delio ribu građanima u kampanji tokom devedesetih, da bi zenit dosegao kad je 2007. postao ministar obrane u Vladi Mirka Cvetkovića.On kaže da je sa 28 godina skliznuo gotovo slučajno u političke vode, ne znajući da će mu to ostati profesija. Prema njegovim rečima, hteo je samo da pomogne DS u izbornoj kampanji. Međutim, slučajni susret sa Zoranom Đinđićem mu je promenio život. Sve je počelo kad je Šutanovac pratio političku kampanju na televiziji, a onda je doneo odluku - da odmah krene u sedište Demokratske stranke.

- Na televiziji sam 1996. godine gledao na izbornu kampanju i pošto sam znao neke ljude koji su u to vreme bili operativci u DS, otišao sam u prodavnicu i kupio neka pića i grickalice i otišao u izborni štab gde sam se prijavio da volontiram.

Ali,nisam bio član stranke. Pošto su bile organizovane šetnje tog oktobra, novembra i decembra, bio sam angažovan kao volonter u beogradskom izbornom štabu, da bih se 17. januara u liftu sreo sa Zoranom Đinđićem.

On me je tom prilikom pitao iz kog sam odbora. Kad sam rekao da samo volontiram i da uopšte nisam član stranke, te da me politika ne zanima, rekao je da mora da me učlani. Bio je tu i Žika Anđelković (poznat po nadimku Žika Pauk. op. aut.) i učlanili su me u DS - kaže Šutanovac.

Taj susret u liftu praktično mu je odredio sudbinu, pa se i dan-danas bavi politikom u Demokratskoj stranci.- Ja sam u politiku ušao zbog Miloševića, a u DS zbog Đinđića. Ali nije mi bila ideja da se bavim politikom, a ta tri meseca koja sam bio u izbornom štabu radio sam sve što se radi u kampanji. Od lepljenja plakata, pa do pripremanja protesta. Organizovao sam mitinge i šetnje, a sećam se da smo imali podelu neke silne ribe i da smo svi smrdeli na girice. Kupili smo tada i buriće sa vinom, pa smo to delili na Trgu republike - priča kroz smeh Šutanovac.Seća se i svoje prve pobede, koju je odneo nad socijalistom.Politikom sam počeo da se bavim tek 1997. godine, a 2000. godine sam se prvi put kandidovao na izbornoj jedinici u Mirijevu i pobedio sam Aleksandra Antića. Odnos glasova bio je tri prema jedan za mene - seća se Šutanovac.

Politički CV2000 - specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova SRJ2001-2003 - pomoćnik ministra unutrašnjih poslova SRJ2002-2003 - predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije2007-2012 - ministar odbrane2012-2016 - narodni poslanik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track