BORKO STEFANOVIĆ: Ne može se govoriti o slobodi  govora dok se ne rasvetle ubistva novinara
Foto: Dragana Udovičić

Decenijama nerešeni slučajevi

BORKO STEFANOVIĆ: Ne može se govoriti o slobodi govora dok se ne rasvetle ubistva novinara

Politika -

Podsetivši da je vlast formirala Komisiju za rešavanje Ćuruvijinog ubistva, Stefanović je primetio da se nije daleko odmaklo i da još uvek nema konkretnih rezultata

ČAČAK – Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da se danas u Srbiji ne može govoriti o punoj slobodi izražavanja dok se ne reše nerasvetljena ubistva novinara. „Javnost Srbije i građani imaju pravo da znaju u što kraćem roku ko su ljudi koji stoje iza ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović... Već decenijama stoje nerešeni slučajevi i ne može se govoriti, ni o slobodi izražavanja, ni o slobodi novinarske profesije dok se to ne reši, a da ne govorim o nedostatku pravde koja je hronična“, rekao je Stefanović u Čačku.

Podsetivši da je vlast formirala Komisiju za rešavanje Ćuruvijinog ubistva, Stefanović je primetio da se nije daleko odmaklo i da još uvek nema konkretnih rezultata. „Mi i danas ne znamo ko je naredio to ubistvo“, naveo je Stefanović. Levica Srbije smatra da se mora uvesti red u pravosuđu, te da se pod hitno isprazne tužilačke fioke, koje su prepune slučajeva za koje se čeka zastarevanje, i to mahom protiv pripadnika sadašnje vlasti.

“Moramo eliminisati preko sedam miliona nesrešenih predmeta“, istakao je lider Levice Srbije. On je podvukao da se politika mora povući iz sudova objasnivši da skupština ne treba da bira tužioce i sudije već da to treba da rade njihove kolege. Potrebno je, kaže Stefanović, da se donesu zakoni koji će omogućiti da se određena krivična dela u najkraćem roku procesuiraju. To se posebno odnosi na krivična dela u kojima se izvlači novac iz budžeta, a pune privatni džepovi. „Mora da postoji zakonska obaveza da se to uradi“, rekao je Stefanović.

Dodao je da Levica Srbije želi da poveća plate zaposlenima u pravosuđu, poboljša njihov položaj, ali je, kako je istakao, neophodno da se poveća i efikasnost sudova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track