(VIDEO) ŠEŠELJ ZA RUSKU TV ROSSIA 24: Srbija treba da bude kao Belorusija
Foto: Printscreen YT

Rusija da bude zaštitnica kao nekada

(VIDEO) ŠEŠELJ ZA RUSKU TV ROSSIA 24: Srbija treba da bude kao Belorusija

Politika -

Mi računamo da Rusija može biti zaštitnica Srbije kao nekada. Mi želimo integraciju sa Rusijom i želimo status koji ima Belorusija, rekao je Vojslav Šešelj

Prvo o sudskom procesu koji se na kraju krajeva dobro po vas završio. Izjavljujete da ćete tražiti kompenzaciju od Haškog tribunala? Da li ste već preuzeli neke pravne korake tim povodom?

-Ja sam već podneo zahtev za 12 miliona evra. Taj zahtev je odbijen. Pre dva dana sam dobio odluku o odbijanju. Donesena je istog dana kad i presuda, ali pre presude. U obrazloženju stoji da se zahtev odbija u celosti zbog toga što presuda još nije doneta. Znači, oni su hteli da izbegnu da oni sami o tome odlučuju. Sa argumentom da treba prvo presuda pa onda zahtev. Onda ću ja čekati i pravosnažnost presude, pa onda podnositi zahtev. Ja očekujem sada i da će se tužilac žaliti. I da će onda taj proces trajati još godinu, dve, tri. To niko ne zna unapred.

Vi ste odustali od advokata, vi ste se sami branili. Štaviše, dok ste se branili, ismevali ste sudije. Kako sada doživljavate taj proces koji je trajao 12 godina?

-Meni je veoma drago što sam pobedio. To je moja najveća satisfakcija. I zbog toga mi nije žao što sam tamo proveo 12 godina. Jer ta pobeda, po mom mišljenju, ima velikog značaja za celi srpski narod. Ja sam tamo branio, zastupao srpsku nacionalnu ideologiju, projekat Velike Srbije. I za sve to sud je dao legitimitet u svojoj presudi. Drugo, dokazao sam da su sve optužbe protiv mene lažne. Raskrinkao sam lažne svedoke u sudnici i opovrgao falsifikovane dokumente. I, što je najvažnije, pobedivši Haški tribunal, ja sam ga u stručnom, pravnom i moralnom smislu potpuno derogirao, uništio.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Šta vi mislite, zašto su tako retke oslobađajuće presude u Haškom tribunalu?

-Da, retke su zato što su većina optuženika prinuđeni da uzmu advokata. A advokate plaća Tribunal. I advokati se u principu boje da se ne zamere Tribunalu. I te odbrane onda nisu dobre. Nisu profesionalne. Ako advokat nije u stanju u svakom trenutku da uđe u sukob i sa tužiocem i sa sudijama. A ja sam to radio. Štaviše bio sam strah i trepet i za sudije i za tužioce.

Želite li da kažete da je bio politički zadatak koji su izvršavali i advokati i sudije?

- Da sam imao advokata, ja ništa ne bih uspeo da uradim. To bi išlo kao i svi drugi procesi. Pošto sam se sam branio, pošto sam sam bio svoj advokat, ja sam mogao da uradim sve što sam hteo i to se pokazalo efikasno. A pokazalo se da imam pravničko znanje mnogo veće nego sve sudije i tužioci u Hagu.

Za ovih 12 godina vaše zdravlje je ozbiljno narušeno. Da li je to povezano sa teškim zatvorskim uslovima?

-Da, tamo je veoma teško. Tamo se skoro svi zatočenici razbole vrlo brzo od teških bolesti. Ovo, što sad malo teže govorim, nije to zbog bolesti nego zato što u Srbiji svaki dan imam velike mitinge, pa sam zato glas izgubio.

Ja sam se takođe tamo razboleo od dve teške bolesti. Dolazili su dva puta i ruski lekari da me pregledaju. Međutim, uspeo sam da se izvučem, da savladam te bolesti. Srce mi je oporavljeno jer su mi ugradili defibrilator sa pejsmejkerom. Rak je trenutno zaustavljen, pa ćemo videti kako će ići dalje.

Srbija je na pragu izbora. Čini se da su za to vreme, dok ste vi bili zauzeti u Haškom tribunalu, srpski političari i srpski establišment izabrali „evropski put razvoja“, put u Evropu. Šta vi o tome mislite, kuda taj put vodi?

-Amerikanci su zahtevali da budem optužen u Hagu da bi u mom odsustvu razbili Srpsku radikalnu stranku. I to je jedini razlog što sam optužen. U mom odsustvu oni su to u velikoj meri uspeli. Tomislava Nikolića su kupili novcem. Aleksandra Vučića – obećanjem vlasti. I njemu je vlast iznad svega. Oni su se odrekli svoje ideologije. Nikolić za ljubav novca, a Vučić za ljubav vlasti. Naša stranka je teško ranjena, ali smo preživeli. I sada smo opet jaki kao nekada. Oporavili smo se, reorganizovali.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Aktuelni političari kažu da je zemlja teško ranjena, ali da je potrebna pomoć EU da bi se izlečila.

-Mi smo protiv ulaska Srbije u EU i to je uvek bila naša politika. Mi smo uvek bili za integraciju sa Rusijom. I onda, kad je Rusija bila slaba i bespomoćna, u vreme Jeljcina, mi smo znali da ne može ostati tako večito. Sada, kad je Rusija opet na nogama, kad je velika i moćna svetska sila, kad se oporavila pod predsednikom Putinom, mi računamo da Rusija može biti zaštitnica Srbije kao nekada. Mi želimo integraciju sa Rusijom. Mi želimo status koji ima Belorusija.

Zašto je vaša partija na ovim izborima skoro jedina značajnija politička snaga koja se zalaže za savez sa Rusijom, za integraciju?

-Mi smo jedina partija koja se za to zalaže. Međutim, u većini srpski narod je za to. Vučić još sedi na dve stolice. Hoće u Evropsku uniju, hoće i prijateljstvo sa Rusijom. I on drži još jedan značajan deo našeg biračkog tela. Zbog toga što nije zaveo sankcije Rusiji, zbog toga što se zalaže za prijateljstvo. Međutim, kad ljudi shvate da je nemoguće na dugu stazu sedeti na dve stolice, mislim da će nam se i taj deo biračkog tela vratiti.

Ipak, zašto nijedna politička snaga ne deli vaše poglede o integraciji sa Rusijom?

-Vojislav Šešelj: Najviše su protiv integracije sa Rusijom Evropska unija i Amerika. I Amerika ovde čini sve da to spreči. Ona je infiltrirala NATO preko IPAP sporazuma, ona ima uticaja u mnogim političkim partijama. Amerikanci čak imaju uticaja i u onim partijama koje se javno predstavljaju da su patriotske i prijatelji Rusije. I vrlo je teško izaći na kraj s tim metodama subverzivnog rata koji Amerikanci provode u Srbiji. Ali mi ipak uspevamo.

Kada je EU uvela sankcije Rusiji, a Rusija kontramere protiv evropske robe, Srbija je zauzela sledeću poziciju: nije se priključila sankcijama, a sa druge strane poslušala je EU i nije ozbiljno uvećala eksport svojih proizvoda u Rusiju, nije počela da prodaje više svojih jabuka, svoje povrće da ne bi naljutila Evropsku uniju. Kako bi vaša partija postupila?

-Naša partija bi bila čvrsto integrisana sa Rusijom i mi bismo sledili osnovne elemente ruske politike. S time što bismo učestvovali valjda i u usaglašavanju te politike, kao što to čini Belorusija, Kazahstan i druge savezničke države. I mi bismo hteli da budemo punopravna članica ODKB, novog vojnog saveza koji predvodi Rusija.

Aktuelna vlast Srbije kaže da Srbija mora ostati vojno neutralna i da ne ulazi u vojne saveze.

-To je nemoguće. Pogotovo na Balkanu. Da bi neka država bila zaista neutralna potrebna je saglasnost velikih sila, a ne njena volja. Sve evropske države koje su bile neutralne ili su i danas neutralne, to su voljom velikih sila. Tako da je ova proklamacija o neutralnosti prazna.

Koliko je sada Srbija zaista neutralna? Vidimo da zemlja nije član nijednog bloka. Ali, na primer, prošle godine Srbija je sa NATO-om sprovela preko 20 zajedničkih vojnih vežbi, a sa ODKB samo par, ako se ne varam.

-U sadašnjoj situaciji mi nemamo drugog izlaza. Mi smo opet ugroženi. Amerikanci naoružavaju Hrvate. Besplatno im poklanjaju lansirne rampe za rakete zemlja-zemlja, borbene helikoptere, ko zna šta još... Mi smo usamljeni ovde. Amerikanci žele da nam odvoje i Vojvodinu, da je proglase republikom. Žele autonomiju muslimana u Raškoj oblasti. A Kosovo su nam već skoro oteli. Tako da je za nas jedina perspektiva da imamo silu zaštitnicu.

Kako Srbija treba da rešava kosovsko pitanje?

-Ja bih opet ponovio ovo što govorim o sili zaštitnici. Bila je greška što su prihvaćeni pregovori pre nego što je sprovedena rezolucija 1244 i pre nego što je vraćeno hiljadu srpskih vojnika i policajaca. Vučićev režim je više predao Kosovo nego ovi pre njega. A pošto Albanci imaju sile zaštitnice u pregovorima - to je EU, to je u pozadini Amerika - mi želimo da imamo silu zaštitnicu i mi bismo zahtevali da se i Rusija uključi u te pregovore. Onda bismo bili ravnopravni.

Koliko je aktivna Rusija prema Srbiji? Šta očekujete od ruske strane?

Rusija je aktivna, Rusija ima ogromno strpljenje prema Srbiji. Mislim da je ruska diplomatija vrlo svesna neodrživosti sadašnje pozicije režima u Beogradu, sedenja na dve stolice. Ali, mislim, Rusija strpljivo čeka da srpski narod sam raščisti svoju političku scenu.

Kakvi su vaši lični odnosi sa ruskim političarima? Video sam na ulazu u vaš kabinet veoma lepu sliku Kremlja. Da li podržavate lične kontakte?

Ja sam više puta boravio u Rusiji. Mi održavamo kontakte sa svim ruskim patriotskim strankama. Sve stranke koje su sad u Parlamentu su patriotske. I mi želimo i u buduće to da radimo.

Da li očekujete nakon izbora koji će se održati krajem aprila neke promene u političkim vezama između Rusije i Srbije? Da li odnosi mogu nekako kardinalno da se promene?

Ja mislim da će Srpska radikalna stranka, i ako ne bude vladajuća, uneti velike novine u politički život Srbije i u srpski parlament. Mi ćemo sigurno biti motorna snaga daljeg razvoja odnosa. A kad stupimo na vlast, onda ćemo postići onaj maksimum koji želimo.

http://www.youtube.com/watch?v=dRmwwGolL2Y

(TV Rossia 24)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja