Repriza na lokalu

Opet na birališta

Repriza na lokalu

Politika -
U pojednim opštinama u Beogradu, Nišu, Smederevu, Pirotu, Kuršumliji, Pančevu i Krupnju 13. maja opet se bira lokalna vlast

BEOGRAD -Nanovo.Lokalni izbori, prema podacima opštinskih izbornih komisija, biće ponovljeni u sedam opština u Srbiji. Tako će građani u Nišu, Smederevu, Pirotu, Kuršumliji, Pančevu, Krupnju, ali i u Beogradu, 13. maja ponovo izaći na birališta. U Nišu će na čak 17 biračkih mesta biti ponovljeno glasanje, a prema rečima predsednice Gradske izborne komisije Jasmine Krstić, glasanje će biti ponovljeno jer je utvrđeno da je broj listića veći od broja upisanih glasača.- U osnovi, to je razlog zbog kog će na gotovo svim ovim mestima biti ponovljeno glasanje - poručila je Krstićeva.Na sajtu GIK u Smederevu, gde će izbori biti ponovljeni na 11 biračkih mesta, piše da je uvidom u izborni materijal komisija utvrdila da postoji veći broj glasačkih listića od broja birača, kao i da je kontrolni listić nepravilno popunjen.U glavnom gradu, na pojedinim biračkim mestima u opštinama Stari grad, Rakovica, Obrenovac, Savski venac, Zvezdara, Novi Beograd, Grocka, Palilula, prema navodima iz GIK, izbori se ponavljaju zbog nepravilnosti u izbornom postupku.U Kuršumliji se ponavljaju izbori na pet biračkih mesta, a predsednik tamošnje komisije Miljan Radosavljević kaže da su neregularnosti mahom iste na svim mestima.- Negde je prilikom brojanja bilo više listića nego što ih je ubačeno u kutiju, negde je bilo viška dva ili tri glasačka listića, negde manjak štampanih listića, a na jednom mestu nije potpisan zapisnik - navodi Radosavljević. Izbori će biti ponovljeni i na dva biračka mesta u Pirotu, na jednom u Pančevu i na tri mesta u Krupnju.Đorđe Vuković iz Cesida kaže da izbore treba ponoviti u onim opštinama u kojima je bilo neregularnosti.- Nije to ništa sporno niti neobično. Često se dešavalo da na lokalu, zbog nekih manjih nepravilnosti, izbori budu ponovljeni - kaže Vuković.Međutim, lider Dveri Vladan Glišić smatra da izborte treba ponoviti na svim nivoima .- Zbog krađe izbore treba poništiti, pa ih ponovo raspisati na svim nivoima - kaže Glišić.

LDP u Loznici bez cenzusaGradska izborna komisija (GIK) u Loznici ispravila je grešku načinjenu prilikom preraspodele mandata. Preokret ostati bez odborničkih mandata u lokalnom parlamentu jer koalicija koju predvodi Čedomir Jovanović nije prešla cenzus od pet odsto glasova.GIK je uzimao samo važeće listiće, a ne broj izašlih na izbore, kako predviđa Zakon o lokalnim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track