(FOTO) PREDSEDNIK OPET BRILJIRA: U govoru na Krfu pomešao dva svetska rata?!
Foto: Predsednik.rs

Seje gaf za gafom

(FOTO) PREDSEDNIK OPET BRILJIRA: U govoru na Krfu pomešao dva svetska rata?!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne prestaje da iznenađuje pa je najnovije u seriji iznenađenja priredio juče na Krfu, povodom 100. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na to i ostrvo Vido.

Podsećajući mlade naraštaje na stradanje naših predaka u Prvom svetskom ratu, predsednik je - ili onaj koji mu je govor pisao - pobrkao lončiće pa je u Prvi svetski rat ubacio Sile osovine?!

"Vеrovali smo u sеbе i natеrali savеznikе da nam dozvolе da probijеmo Solunski front 1918. godinе, čimе jе slomljеna kičma silama Osovinе i okončan do tada najvеći rat u istoriji ljudskе civilizacijе", rekao je Nikolić juče na Krfu.

Foto: Predsednik.rs printscreen
Foto: Predsednik.rs printscreen

Podsetimo, Prvi svetski rat trajao je četiri godine - od 1914. do 1918. Neposredni povod za početak bio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda, u Sarajevu 28. juna 1914. Ferdinanda je ubio mladi sarajevski Srbin Gavrilo Princip. A Austrougarska, koja je Bosnu anektirala 1908, objavila je rat Srbiji koju je smatrala odgovornom za atentat.

U takozvanom Velikom ratu sukobila su se dva vojna saveza - Velike Antante (Velika Britanija, Francuska i Rusija) i Centralnih sila (Nemačka, Austrougarska kojima se potom pridružuju Otomanska imperija i Bugarska). Zapadna Evropa ovaj rat naziva i Velikim ratom. Prvi svetski rat "rešile" su u korist Antante Sjedinjene Države, koje su u rat ušle 1917. Neutralne u Velikom ratu bile su Holandija, Švajcarska, Španija i skandinavske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track