(VIDEO, FOTO) Vučić: Verujem u bolje odnose sa Hrvatskom
Foto: Dado Đilas

Svađa bi naišla na simpatije u Srbiji

(VIDEO, FOTO) Vučić: Verujem u bolje odnose sa Hrvatskom

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Srbija i Hrvatska prevazići sve probleme i da želi da veruje u bolje odnose, premda bi mu danas odgovaralo da kaže neku težu reč i da se posvađa sa Hrvatskom, jer bi to naišlo na simpatije u Srbiji.

1 / 8 Foto: Dado Đilas

"Ponašamo se odgovorno, uvek želimo da razgovaramo, sa predsednicom Hrvatske sam nedavno imao korektan, ozbiljan i odgovoran razgovor i nadam se da će i druge zemlje EU to razumeti i pomoći da se odnosi na Balkanu brže unapređuju", rekao je Vučić na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom.

Kaže da je uvek spreman da razgovara sa hrvatskim predstavnicima, jer je u interesu obe zemlje da ti odnosi budu što bolji.

"Ljudi koji misle da je rešenje u lošim odnosima, uvredama i psovkama i u njihovoj i u našoj zemlji, mislim da je to nešto što moramo da ostavimo iza sebe i da je to nešto što je loše i što šalje loš signal o svima nama na Balkanu, a mislim da možemo mnogo bolje i više, ceo Balkan može da bude motor razvoja EU", istakao je Vučić.

Dodaje da će rast Srbije ove godine biti veći od prosečnog rasta EU, da ćemo u narednim godinama ubrzano da dostižemo standard EU, tako da misli da su balkanse zemlje šansa za Evropu, a ne mesto sukoba i potencijalnih pretnji za stabinlost.

"Ti odnosi (sa Hrvatskom) nisu laki, neće biti laki, ali verujem da mogu da budu bolji", istakao je Vučić.Da sprovedemo bar deo onoga što je urađeno u Nemačkoj

Vučić je poručio da će Srbija biti uspešna zemlja ako uspe da sprovede bar deo onoga što je urađeno u Nemačkoj, za vreme vlade Geharda Šredera.

Vučić je rekao da je Šreder sproveo najteže reforme i da je zaslužan za mnogo toga na čemu sada počiva uspeh savremene Nemačke.

"Nadam se da ćemo imati snage da bar deseti deo toga što je on sproveo sprovedemo u Srbiji, jer imamo talentovane i vredne ljude", rekao je Vučić. On je naveo i da je Srbija bila u veoma teškoj ekonomskoj situaciji i da su zato bile potrebne najteže reforme, koje će, ukoliko bude u mogućnosti, nastaviti.

"Ne možete rak da lečite sirupom za kašalj, već teškim lekovima, i ja sam to naučio od Šredera, i ukoliko za to bude mogućnosti u narednom periodu, mi ćemo takvim putem, jedinim putem uspeha, da nastavimo. Ako ne, umećemo da češtitamo onima koij budu zagovarali neki drugi program", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija mala zemlja, ali da može da gleda i da uči od moćnijih. "Ako jedan deo primenimo od onog što su oni primenjivali, možemo da se nadamo uspehu", rekao je Vučić. On je rekao da je najveći problem Srbije nedostatak preduzetničkog duha i podržao reči Gerharda Šredera da je Srbiji potrebna stabilnost u budućnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track