DRECUN: Priština preko zakonskih promena pokušaće da formira vojsku
Foto: Dado Đilas

Proširivanje mandata

DRECUN: Priština preko zakonskih promena pokušaće da formira vojsku

Politika -

BEOGRAD - Kosovo bi moglo preko zakonskih izmena da bez promene naziva Kosovskih bezbednosnih službi proširi mandat toj formaciji, kako bi postali oružana sila i tako mogli da učestvuju u misijama NATO i pošalju zahtev za članstvo u "Partnerstvu za mir", izjavio je danas dosadašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Pretpostavljam da će pokušati da preko izmena i dopuna zakona, bez promene imena, ali da im se proširi mandat da bi verovatno mogli da učestvuju u misijma NATO i pošalju zahtev za članstvo u 'Partnerstvu za mir'", rekao je Drecun za RTS.

Drecun kaže da ta transformacija ne bi bila moguća preko promene kosovskog Ustava, budući da je za to potrebna dvotrećinska većina i da među Srbima u tamošnjem parlamentu nema volje za to.

Foto: Ap
Foto: Ap

Zato će, prema mišljenju Drecuna, pribeći zaobilaznoj taktici - da se bez promene naziva toj formaciji proširi mandat, da postanu oružana sila da bi mogli da učestvuju u misijama NATO i krenu ka članstvu u "Partnerstvu za mir".

Za zakonske promene im je dovoljna prosta većina, dodao je Drecun, navodeći da Kosovske bezbednosne snage već funkcionišu po NATO modelu po kome se organizuje vojska, oni su struktuirani kao vojska, imaju helikolptere, obaveštajnu službu...

"Promenila bi se se samo forma, veoma brzo bi dobili pešadiju i borbena vozila, ali već ih obučavaju NATO oficiri, oni učestvuju na vežbama koje organizuje NATO u pojedinim zemljama", naveo je Drecun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track