PALJENJE BALKANA: Region izložen raznim vrstama agresije
Foto: Tanjug Rade Prelić

Tribina u medija centru

PALJENJE BALKANA: Region izložen raznim vrstama agresije

Politika -

BEOGRAD - Destabilizacija Balkana je očigledan proces, a region je izložen raznim vrstama mirnodopske agresije da bi se u Republici Srpskoj i Makedoniji, a, na kraju, moguće i u Srbiji doveli na vlast oni koji su po volji Zapada, ocenjeno je danas na konferenciji Paljenje Balkana od Makedonije do Republike Srpske.

Zbog situacije u BiH danas su u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarali član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik, koji je na konferenciji rekao da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane i da je danas to očigledno.

Tu zabrinutost je, kako je naveo, preneo i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na ranijem današnjem sastanku.

Rekao je da je Vučiću preneo i da RS od Srbije očekuje da stane uz nju u svim okolnostima, te da on ima poverenja i u njega, u predsednika Tomislava Nikolića i u Srbiju da će to tako i biti.

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, organizatora konferencije, Stevica Deđanski smatra da je region danas izložen raznim vrstama mirnodopske agresije da bi se u RS, Makedoniji i na kraju moguće u Srbiji doveli na vlast oni koji su po volji Zapada i koji će bespogovorno slušati i raditi ono što zapad traži od njih.

foto: Tanjug Rade Prelić
foto: Tanjug Rade Prelić

Metode kojima to sprovode, prema njegovim rečima, jesu "crna propaganda i nemiri koje pokušavaju da izazovu".

Deđanski je, međutim, ukazao da je u Crnoj Gori obrnuta situacija - da isti centri moći podržavaju tamošnju vlast, što je, prema njemu, dokaz da na Balkanu vlada situacija da što veću podršku naroda neko ima - ima manju podršku Zapada.

Glavni urednik portala "Vidovdan" Branko Radun kaže da je destabilizacija Balkana očigledan proces i da se "tamni oblaci nadvijaju nad Balkanom".

"Ne znam koliko su toga svesne političke elite i mediji, ali veliku su rizici od sukoba, mnogo veći od onih koje imamo trenutno", rekao je Radun.

Prema njegovom mišljenju, eventualna pobeda Hilari Klinton na predsedničkim izborima u SAD, uz činjenicu da imamo HDZ u Zagrebu, a Izetbegovića u Sarajevu, predstavljala bi povratak u 90-te.

Navodi i da su "ustašizacija Hrvatske, albanizacija Makedonije, bošnjakizacija BiH, dukjlanizacija Crne Gore dugoročni procesi", koji sada na neki način eskaliraju i dovode do novih tenzija ne samo u tim državama, već i u međusobnim odnosima u regionu.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

Uz napomenu da se dešava ozbiljna destabilizacija na geopolitičkom i unutrašnjem planu pojedinih država u regionu, Radun kaže da Srbija treba da podrži demokratizaciju Crne Gore i da da maksimalnu podršku RS, jer se ona nalazi pred maksimalnim iskušenjima, kao i Makedoniji ako zatraži pomoć.

Stručnjak za krizne situacije iz BiH Dževad Galijašević ističe da "BiH živi najgori peiod posle Dejtona" i da se jedan stabilan razvoj pretvorio u postdejtonski haos.

On kao ključni momenat destrukcije vidi "Izetbegovićevo nasleđe".

"On svojom politikom oživljava to nasleđe na najgori način. U proteklih 18 godina imali ste prvi teroristički napad na RS, ubistvo dva vojnika u Sarajevu, pokušaj linčovanja Vučića i potpuni nemar na istrazi tog događaja, komplikovanje te situacije su radili partneri Izetbegovića. Izetbegović je objavio rat RS, a jedini institucionalni odgovor su davale institucije RS", rekao je Galijašević.

Analitičar Dragomir Anjelković naveo je da oni koji danas pokušavaju da sruše Dodika isto rade i sa Nikolom Gruevskim u Makedoniji, a da će sutra pokušati sa Vučićem, jer im trebaju slabi pofliičari, koji nisu u stanju da pobede na izborima i da sami formiraju vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja