(UŽIVO) NASTAVAK KONSULTACIJA: Zukorlić i Haljimi u vladajućoj koaliciji?
Foto: Zorana Jevtić

Skupština Srbije

(UŽIVO) NASTAVAK KONSULTACIJA: Zukorlić i Haljimi u vladajućoj koaliciji?

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić nastaviće danas razgovore o vladi sa predstavnicima manjinskih lista.

Vučić će najpre, u 15 sati, u Domu Narodne skupštine razgovarati sa predstavnicima liste Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

U 16 sati Vučić će se sastati sa predstavnicima liste Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, a u 16.45 sa SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin.

18.45 Halimi: Bićemo deo vladajuće većinePredsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je danas da će ta stranka biti deo vladajuće većine u Skupštini Srbije, za šta nikada do sada nije imala prilike.Halimi je novinarima nakon konsultacija sa mandatarom Aleksandrom Vučićem rekao da ne očekuju da sa jedan odsto glasova osvojenih na parlamentarnim izborima budu u vladi, ali da očekuju da Koordinacioni telo za Preševo, Medvedju i Bujanovac vodi predstavnik albanske nacionalne manjine."Ja sam optimista nakon ovog razgovora da ćemo dosadašnju nezahvalnu poziciju predstavnika Albanaca u parlamentu pretvoriti u nešto pozitivniju akciju koju može da ima nas predstavnik u skupštini", rekao je Halimi.

Ugljanin: Ni deo vlasti, ni deo opozicijePredsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ta stranka neće biti deo vlasti, niti deo opozicije, te da će kao legitiman predstavnik Bošnjaka podržati sve što je dobro za njih i da će se izboriti da oni imaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i zakonom."Radićemo na očuvanju, zaštiti i unapređenju prava Bošnjaka, a jedan od glavnih ciljeva je da sa pripadnicima većinskog naroda radimo na vraćanju međunacionalnog poverenja i poverenja Bošnjaka u državne organe", rekao je Ugljanin novinarima u parlamentu, nakon razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.Naveo je i da je mandatara upoznao sa problemima koje Bošnjaci imaju u Srbiji i rekao da je Vučić pokazao razumevanje za njih."Zbog nekih stvari koje se dešavaju u Sandžaku bez njegovog znanja bio je ljut i dogovorili smo se da se češće viđamo", rekao je Ugljanin.

Zukorlić: Veće ššanse da budemo deo parlamentarne većine

17.00 Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je danas nakon sastanka za mandatarom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem da su mnogo veće šanse da oni budu deo parlamentarne većine, a da će se o modalitetima učešća u vladi razgovarati narednih dana.

"Opredeljeni smo da budemo deo parlamentarne većine ako postignemo saglasnost oko političke platforme", rekao je Zukorlić i dodao da je BDZ Sandžaka zainteresovana za učešće u vladi na nivou državnih sekretara, a da on lično nije zainteresovan za bilo kakvu funkciju i da će za sada ostati poslanik."Nismo kruti da insistiramo na pojedinim ministarstvima, ali dajemo prednost onima kroz koje možemo da doprinesemo razvoju Sandžaka i građana kojima smo se obraćali i od kojih smo dobili podršku", rekao je Zukorlić nakon sastanka sa Vučićem.On je dodao da je sa mandatarom uglavnom postignuta saglasnost i da je jako važno da se razgovori nastave, pre svega u cilju doprinosa stabilnosti, budući da su, kako je rekao, odnosi Srba i Bošnjaka važni za stabilonst u zemlju, ali i region."Nastavićemo razgovore kako bi do kraja utvrdili principe platforme moguće političke sradanje", rekao je Zukorlić novinarima u parlamentu.Razgovaralo se i o stanju u regionu, naročito u BiH, rekao je Zukorlić i istakao da je uloga BDZ Sandžaka veoma važna za unapređenje odnosa Srbije i BiH."Ukoliko budemo deo buduće vlade na tom polju ćemo dati pun doprinos", rekao je Zukorilić.

16.15 - Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić započeo konsultacije sa Muamerom Zukorlićem.

16.07 - U skupštinu stigao predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka koje predvodi Muamer Zukorlić.

16.06 - Kandidat za predsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan započetim razgovorima o budućnoj vladi, pre o njenom radu, nego o sastavu. Vučić je juče započeo, a danas nastavio konsultacije o budućnoj vladi, a novinarima u parlamentu je rekao da je uveren da ćemo imati racionalnu i normalnu atmosferu u političkom životu, ali da mnogi ne mogu da nauče da žive u promenama. "Neki ne mogu da prihvate rezultate koje dobijamo i koji ukazuju na napredak Srbije jer moraju da potru 20 godina svog društveno-političkog delovanja" ,rekao je Vučić, dodajući da je uveren da će u nastavku razgovora još mnogo toga čuti i da ćemo koliko toliko imati normalnu atmosferu u političkom životu.

15.52 - Vučić u Skupštini Srbije osim razgovara sa liderom SVM Ištvanom Pastorom, razgovara i poslanicima Balintom Pastorom, Elvirom Kovač.

15.20 - Mandatar za sastav nove vlade započeo je sastanak sa listom Savez vojvođanskih Mađara koje predvodi Ištvan Pastor

Vučić je razgovore o vladi započeo u utorak, sastancima sa SPS, SRS, Pokretom Dosta je bilo, LSV i LDP, kao i pokretom Dveri. Posle prvog kruga razgovora Vučić je izjavio da su oni bili dobri, otvoreni, da je govorio sa ljudima drugačijih političkih viđenja i orjentacija i mogao da čuje različite ideje i predloge, od kojih će neke prihvatiti.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Mandatar je rekao i da nema sastav vlade, da će ona možda biti formirana i posle 16. juna, ali da je svakako cilj da se formira najbolja moguća vlada. Vučić je novinarima u parlamentu rekao da su razgovori sa SPS i JS bili dobri i otvoreni, da im se ciljevi u velikoj meri podudaraju i da je dogovoren nastavak razgovora u narednom periodu.

Rekao je i da je razgovor sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem bio učtiv i pristojan, a da je najkraće razgovarao sa pokretom ĐB i da to ne bi komentarisao. Kao veoma sadržajne ocenio je razgovore sa LSV i LDP, gde se razgovaralo o, kako je rekao, budućnosti pokrajine i Srbije, o tome šta je neophodno da se promeni, te da je dobio nekoliko dobrih saveta koje prihvata i da je čuo zabrinutost po određenim pitanjima.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Konsultacije sa predstavnicima poketa Dveri nazvao je korektnim, iako se razlikuju i rekao da je primio njihove određene predloge, te da su razgovarali o politici nataliteta i šta se mora promeniti. Vučić je naveo da će ponovo razgovarati sa predstavnicima svih stranaka, osim sa onima sa kojima ni juče razgovora nije bilo.

On je najavio da će danas razgovarati sa manjinskim stranakma, u četvrtak i petak sa predstavnicima svoje stranke, a da će posle toga donositi odluke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track