RUSKI ANALITIČAR PROGNOZIRA: Nema ništa od EU, Srbija će ojačati veze sa Rusijom

Posle Bregzita nema širenja Unije

RUSKI ANALITIČAR PROGNOZIRA: Nema ništa od EU, Srbija će ojačati veze sa Rusijom

Politika -

Viši naučni saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka Petar Iskenderov smatra da će pregovori o ulasku Srbije u EU uskoro biti zamrznuti i to na inicijativu i Beograda i Brisela.

"To ima veze koliko sa negativnim odnosom većine građana Srbije prema ideji ulaska u EU, toliko i sa krizom u samoj EU", izjavio je Iskenderov za portal "EurAzia dejli".

Iskenderov dalje navodi da kriza u EU povećava mogućnosti Srbije da insistira na svojoj politici vojne neutralnosti.

"Šanse da će Srbija uspeti da nastavi voditi raniju politiku vojne neutralnosti su porasle s obzirom na krizu u EU, koja je izazvana odlukom Velike Britanije da napusti Uniju, ali i opštom krizom u međusobnim odnosima SAD i Evrope, pošto je poznato da je Velika Britanija jedna od ključnih zemalja severnoatlantske osovine", istakao je Iskenderov.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme Srbija pokazuje stremljenje da aktivnije razvija međusobne odnose sa Rusijom i Kinom, kako u trgovinsko-privrednoj, tako i u vojno-političkoj sferi.

"Ako je pre samo pola godine verovatnoća da će Srbija pokušati da u doglednoj budućnosti postane članica NATO-a bila prilično velika, danas, prema mom mišljenju, to pitanje je izbrisano sa dnevnog reda srpskog rukovodstva. Ostaje zadatak ulaska u EU", kaže Iskenderov.

Nakon referenduma Velike Britanije, smatra Iskenderov, i širenje EU na istok biće zamrznuto.

Iskenderov je rekao da će Srbija ne samo sačuvati svoj neutralni status, nego i da će aktivirati vojno-političke kontakte sa Rusijom, a posebno potencijalnu realizaciju projekta nabavke ruskog oružja, između ostalog, za potrebe vojne avijacije, a takođe daljeg razvoja Humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu.

"U rukovodstvu Srbije postoje određeni krugovi koji smatraju da je neophodno da se s Rusijom sklope ugovori, između ostalog, i za isporuku protivvazdušnih raketnih sistema S-300 radi zaštite od potencijalnih pretnji", navodi Petar Iskenderov.

Prema njegovom mišljenju, srpske evrointegracije biće usporene, jer većina stanovništva ima negativan stav prema tom procesu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Treba shvatiti da međusobni odnosi Srbije i EU direktno zavise od situacije u samoj EU. A tamo je sada prisutno stremljenje da se zamrzne dalje proširenje i realizacija programa koji su ranije bili fokusirani na pripremu za pristupanje kako balkanskih, tako i zemalja bivšeg SSSR-a", kaže ovaj ekspert.

On smatra da je teško da će biti sproveden referendum o pristupanju Srbije EU.

"Stav rukovodstva Srbije koje odbija da sprovede referendum o pristupanju EU i orijentaciji prema NATO-u je poznat. Poslednji referendum koji je organizovan u Srbiji bio je u vezi sa donošenjem novog ustava i ključno je bilo pitanje o statusu Kosova. Rukovodstvo Srbije nikad nije ni obećavalo da će sprovesti referendum o pristupanju EU", konstatovao je Iskenderov.

I u uslovima kad većina građana ne podržava ulazak u EU, prema njegovim rečima, referenduma neće biti.

"Vlada Srbije je svesna da ta ideja danas više nije popularna", zaključuje Iskenderov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track