AFERA TREZOR Šešelj: Dinkiću, lopove, ukrao si zlato!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik SRS izneo šokantne podatke o nestalom blagu iz NBS

AFERA TREZOR Šešelj: Dinkiću, lopove, ukrao si zlato!

Politika -

Radikal tvrdi da je 8. novembra 2000, po nalogu bivšeg lidera URS, na Londonskoj berzi prodato 1,2 tone poluga iako za tim nije bilo potrebe

Nekadašnji guverner NBS Mlađan Dinkić i potpredsednik vlade Miroljub Labus najodgovorniji su za prodaju 1.200 kilograma državnog zlata na Londonskoj berzi, koju je 8. novembra 2000, u vrednosti od 12 miliona funti, potpisala Ljiljana Antonović, poručio je lider SRS Vojislav Šešelj pozivajući se na dokumentaciju do koje je došla ta stranka!

O nestanku poluga prvi put se pre nekoliko dana oglasila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je rekla da je od 46 tona zlata, koje su se nalazile u Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu, ostala samo 1,01 tona. Ona je rekla da će tu misteriju „rešiti ozbiljni i odgovorni ljudi“.Šešelj je, takođe, naveo i da je pronevereno 75 miliona dinara državnih para za pokrivanje štete u zatvorima u Nišu i Zabeli preko „Dunav osiguranja“, iako osiguranje nije podrazumevalo štetu od pobune, a taj novac kasnije je potrošen na stanove.Gde je 100 miliona $- Imamo podatak da se nešto slično desilo sa zlatom iz Deviznih rezervi, koje je držano u Beogradu, i da je 4. novembra, posle oružanog zauzimanja NBS, Dinkić uputio zahtev da se 1.200 kg zlata koje je zatečeno proda na svetskom tržištu, a za to nije bilo razloga. Po Labusovom nalogu zlato je prodato na Londonskoj berzi. To su dva glavna kriminalca koja su opljačkala SRJ - naglasio je Šešelj. On je kazai da se tadašnji državni vrh više nikome nije pravdao gde su te pare, ni koliko je zlata izvezeno.- Pre toga, 5. oktobra pojavilo se povećanje deviznih rezervi SRJ za oko 100 miliona dolara. To znam jer sam tada bio potpredsednik republičke vlade zadužen za privredu i finansije. Slobodan Milošević je bio u poseti Kini i kineska vlada mu je tada stavila na raspolaganje 100 miliona dolara s klauzulom da se vrati kad budemo mogli, i to bez kamata. To je dosmanlijski režim zatekao, a šta su s tim uradili to tek treba da se vidi - poručio je Šešelj i dodao da je Dinkić upozoren da je to krivično delo.- Preko Labusa i Tatjane, žene Mlađana Dinkića, koja je tada bila šef kabineta potpredsednika vlade SRJ, vršen je pritisak na zaposlene u Ministarstvu za spoljnu trgovinu, a 8. novembra 2000. potpisana je prodaja.Uloga Eksim bankePod brojem SP 224/2000 odobren je izvoz pomenutih 1.200 kg zlata na Londonskoj berzi, koji je potpisala tadašnja načelnica za spoljno-trgovinski sistem Ljiljana Antonović, koja je jedina prihvatila i imala pravo to da potpiše, jer su ostali odbili - pročitao je Šešelj podatke. Vrednost zlata na Londonskoj berzi bila je 12 miliona funti.- Tih 12 miliona transferisano je u Moskvu, u banku koja je potom preimenovana u Eksim banku, jedno od čvorišta pranja novaca, preko koje su se završavali prljavi poslovi u SRJ - objasnio je on i dodao da je Dinkić veliki deo deviznih rezervi prebacio upravo u Eksim banku.Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da u Srbiji nisu transparentni podaci.- Nasledili smo od Jugoslavije jednu količinu zlata, koja je bila u Bazelu. Koncesijom je deo pripao drugim državama bivše SFRJ, a nešto je ostalo Srbiji. Nešto je prodala Narodna banka i, konačno, rezerve su se do danas znatno smanjile - objašnjava on kretanja državnog zlata. Labus nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Mlađan DinkićTADA NISAM NI BIO GUVERNER

Totalne budalaštine! Osmog novembra 2000. godine nisam ni bio guverner, imenovam sam tek početkom decembra. Toliko o tim glupostima... - kratko je rekao Mlađan Dinkić za Kurir povodom Šešeljevih optužbi na njegov račun.

Nezvani gostRADIKALI JURILI SLEPOG MIŠAPre početka Šešeljevog obraćanja novinarima u salu SRS uleteo je slepi miš, koji je, naročito kod žena, izazvao paniku. Iako su pokušali da ga isteraju kroz prozor, nije vredelo.- Šta ćemo sad? Hoćemo da ga pojedemo? Rekao sam da ga spasu, međutim, on se ne da. Dao sam nalog da ne sme da bude povređen - poručio je Šešelj, a slepi miš je izleteo kroz prozor.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

TENZIJE RASTU Tomislav Nikolić za Kurir: Milanović je isti Pavelić!

ŠOKANTNA PORUKA LUKE BOJOVIĆA: U Srbiju ću se vratiti, ali samo u kovčegu!

ALAVI: Ministri dižu sebi plate!

AMBASADOR NORVEŠKE ZA KURIR: Srbi, nemojte da dižete spomenik Miloševiću

EKSKLUZIVNO OVO SU NOVI PAROVI: Peđa, Đani i modelsica ulaze u rijaliti!PREBOLEO RASKID: Cecin bivši sa sestrom fudbalera!

KURIR SA OSVAJAČICAMA MEDALJA: Žurka je počela pre poletanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track