ISPOVEST SRBINA SVEDOKA ALBANSKOG DIVLJANJA: Proklete Škije spalićemo vas zajedno sa vašim crkvama
Foto: Printscreen

Napad na povratike u Mušutištu

ISPOVEST SRBINA SVEDOKA ALBANSKOG DIVLJANJA: Proklete Škije spalićemo vas zajedno sa vašim crkvama

Politika -

Divljaštvom Albanaca u selu Mušutište u blizini Suve Reke na Kosovu i Metohiji grupa od oko 150 raseljih Srba iz tog mesta sprečena je da prisustvuje liturgiji kod razrušene crkve Bogorodice Odigitrije povodom praznika Velika Gospojina.

Filip Stefanović, Srbin iz Gračanice koji se nalazi sa druge strane sela, suprotno od kolone sa autobusima, kaže da ludilo Albanaca podseća na ono iz '99 godine".

Albanci okupljeni kod sela Mušutište, koji su se sukobili sa specijalnim snagama kosovske policije, prete Srbima i poručuju da će pre poginuti nego "Škijama (pogrdan naziv za Srbe) dozvoliti da opet kroče na Kosovo.

- Odlično govorim albanski, pa mi nije problem da se slobodno krećem među njima. Svi su naelektrisani i spremni da se obračunavaju sa policijom. Neki od njih su poneli i motike, vile i ostale poljoprivredne rekvizite, dok su skoro svi naoružani kamenicama. Pojedini uzvikuju da će pre poginuti nego dozvoliti 'škijama' da kroče opet na Kosovo, prete ubijanjem, spominju Žutu kuću.... užasno je. Koliko god mi teško bilo da to kažem, savetujem našim ljudima da se vrate, jer dolazak u Mušutište može zaista da ih košta glave - kaže Stefanović.

"Proklete škije (pogrdan naziv kojim Albanci zovu Srbe, prim. nov,) ubićemo vas", "spalićemo vas zajedno sa vašim crkvama", "nije vam mesto ovde", "UCK će vas sve poslati u Ribe" (selo u kom se nalazila zloglasna Žuta kuća), samo su neke od parola i komentara koji se mogu čuti u pomahnitaloj rulji, tvrdi Stefanović.

Nekoliko stotina Albanaca sukobili su se sa pripadnicima Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) jer su blokirali put kojim bi raseljeni Srbi trebalo da stignu na Velikogospojinsku liturgiju u mestu Mutište kod Suve Reke.

Policija je upotrebila pendreke i suzavac. U neredima je više ljudi povređeno. Albanski ministar Avdulah Hoti podržao protest.

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratilo se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.

(Blic)

POKLEKLI PRED RULJOM U MAŠUTIŠTU Zbog protesta Albanaca raseljeni Srbi će slavu obeležiti u Zočištu!

FOTO PRIČA KRVAVA VELIKA GOSPOJINA NA KOSOVU Policija razbija Albanace koji hoće da napadnu Srbe!

VIDEO EKSTREMISTI HTELI SPREČITI PROLAZ SRBIMA: Ovako se policija sukobila sa Albancima u Mušutištu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track