DAČIĆ I ZUROF: Sprečiti veličanje nacizma i reviziju istorije u Hrvatskoj i u Evropi
Foto: Tanjug

Direktor centra Simon Vizental u Beogradu

DAČIĆ I ZUROF: Sprečiti veličanje nacizma i reviziju istorije u Hrvatskoj i u Evropi

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof, osudili su danas pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata, kako u Hrvatskoj, tako i u celoj Evropi.

"U razgovoru je posebna pažnja posvećena, uz obostranu osudu, pokušaju revizije istorije Drugog svetskog rata, koja se u Hrvatskoj manifestuje aktuelnim odnosom prema Stepincu, Budaku, Barešiću, a na nivou Evrope i pojedinih članica OEBS-a i nastojanjem da se izbriše svaka razlika između fašizma i komunizma", ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Zurof je doputovao u Srbiju i region radi učešća u radu Konferencije o holokaustu koja se održava u petak u Zagrebu u prisustvu patrijarha srpskog Irineja i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Foto: Tanjug Zoran Žestić
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Za projekat izgradnje Memorijalnog centra holokausta "Staro sajmište" na Novom Beogradu, Efraim Zurof je naglasio da njegova izgradnja za Srbiju ima nacionalni, regionalni i globalni značaj jer će podići svest ne samo o jevrejskim žrtvama, već pre svega o srpskim i romskim žrtvama na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata, što je manje poznato u svetu.

Otac Jovan Ćulibrk, koji je član Komisije za izgradnju "Starog sajmišta", upoznao je Dačića i Zurofa sa detaljima izgradnje, zatim sa predstojećim skupovima u Hrvatskoj, kao i o radu Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koju je formirao papa Franja radi utvrđivanja činjenica o ličnosti kardinala Alojzija Stepinca.

On je istakao poseban značaj dolaska vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Hrvatsku radi učešća u aktivnostimau organizaciji vladike Porfirija i SPC u Hrvatskoj.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Ministar Dačić je pomenuo usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava holokausta bez živih naslednika, kao i svoj planirani susret sa predstavnicima Svetskog jevrejskog kongresa na marginama predstojećeg 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, kao ilustraciju odnosa Srbije prema Jevrejima i Izraelu.

U tom kontekstu je, povodom incidenta na Aerodromu "Nikola Tesla", istakao da oseća potrebu da i Efraimu Zurofu reafirmiše poznate stavove i pozicije Republike Srbije prema državi Izrael, dodaje se u saopštenju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aleksandar Vulin: Srbija neće dozvoliti da se zaboravi istina

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija ni na koji način neće dozvoliti da se zaboravi istina u Drugom svetskom ratu, kao i rehabilitaciju kvislinga kakav je bio Milan Nedić.

"Ne možemo da dopustimo da se borba našeg naroda, jedna svetla tradicija izjednači na bilo koji način sa kolaboracijom, sa onim što nije u duhu našeg naroda", rekao je Vulin posle sastanka sa sa direktorom Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraimom Zurofom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track