icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

MEKALISTER O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Na dobrom ste putu, otvoriti sva spremna poglavlja!

Pohvale izvestioca Evropskog parlamenta

MEKALISTER O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Na dobrom ste putu, otvoriti sva spremna poglavlja!

Politika

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je nadu da će dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom biti otvorena do kraja godine, naglašavajući da bi sva koja su tehnički pripremljena trebalo da budu i otvorena.

Mekalister je ocenio da je Beograd na dobrom putu, jer su prva poglavlja već otvorena, a među njima i dva veoma važna, 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

 

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Upitan da li je EU jedinstvena po pitanju pristupanja Srbije, budući da je Hrvatska ponovo najavila blokadu, Mekalister je rekao da su sve zemlje članice jedinstvene, kao i da svih šest država Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu.

 

MEKALISTER NA EKONOMSKOM SAMITU: Veliki napredak Srbije na putu ka EU

 

„Srbija je ostvarila veliki napredak time što je započela pregovore, a zatim i otvorila poglavlja. Kako će izgledati dalji napredak, zavisi od svih članica EU. Do sad je Hrvatska prihvatala sva otvaranja poglavlja“, podsetio je.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mekalister je poručio da srpsko-hrvatska pitanja treba da se rešavaju bilateralno, dok samo ona pitanja koja su od evropskog značaja mogu biti rešavana u Briselu ili Strazburu.

 

MEKALISTER: Proširenje ostaje evropski prioritet

 

„Svima je u interesu da svih šest država regiona, pre svega velika zemlja Srbija, idu proevropskim kursom. Zzelimo trajnu političku i ekonomsku stabilnost, nastavak dobrosusedskih odnosa. Svi možemo dati doprinos time što podržavamo proevropske snage“, rekao je on.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na pitanje šta očekuje od izveštaja o napretku koji priprema Evropska komisija Mekalister je rekao da se na njemu trenutno radi, i da će se njegov izveštaj Evropskom parlamentu oslanjati na saznanja Komisije: „Polazim od toga da će EK imati konstruktivno-kritički izveštaj o stanju u Srbiji. Pohvaliće gde je protekle godine bilo napretka, ali, na drugoj strani, daće i važne konstatacije gde su potrebni dalji napori".

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...